Vazife Malûllerinin Malûliyet Öncesi Sigortalılıkları Hizmet Birleştirmede Dikkate Alınmıyor - 27 Kasım 2015

 

2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanununun mülga 5 inci maddesi gereğince - malûllük ile vazife malûllüğü aylığı bağlananlardan kontrol muayeneleri sonunda aylığı kesilmiş bulunanlar bu durumdan hariç olmak üzere - sosyal güvenlik kurumlarının birinden aylık bağlanmış veya aylık alma haklarını kaybetmiş olanların hizmet süreleri birleştirmede dikkate alınmıyor.

5434 sayılı Kanuna göre vazife malûllüğü aylığı bağlanmış Vazife malûlleri aylıkları kesilmeden dilerlerse destek primine dilerlerse normal prim ödeyerek 4/1-a (SSK)   sigortalılığı statüsünde çalışabiliyorlar. Hatta bu çalışmaları SSK statüsünden emekli olmaya yetecek bir miktara erişirse bir de SSK emeklisi olmaları mümkün bulunuyor.

SSK'dan emeklilikte ilk defa sigortalı olunan tarihin önemi büyük olduğuna göre, peki bu vazife malûlünün Emekli Sandığı iştirakçisi olmadan önce SSK'ya tabi hizmeti varsa ne olacak? Bu başlangıç geçerli sayılacak mı? Sayılmayacak mı?

2330 sayılı Nakdi Tazminat Kanununun 4 üncü maddesi kapsamında aylık bağlanan malûller ile 5434 sayılı Kanunun (Vazife malûlü olan erlere aylık bağlanması hakkındaki) 56 ncı ve (Harp malûlleri hakkındaki) mülga 64 üncü maddesi kapsamında aylık bağlanan malûllerin, malûl sayılmaları sebebiyle aylık bağlandığı tarihten önceki her türlü sigortalılık ve prim ödeme süreleri, fiili hizmet süreleri ile bunların itibari hizmet ve fiili hizmet süresi zammı olarak değerlendirilen süreleri, malûllük aylığı bağlanmasından sonra geçecek çalışma veya sigortalılık süreleriyle hiçbir sebeple birleştirilemiyor.

Aynı biçimde, aylık bağlanmasından evvel geçen bahse konu süreler; malûllük aylığı bağlanmasından sonra geçen sigortalılık ve çalışma sürelerinin tabi olacağı sigortalılık hali ile 2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanunu yönünden dikkate alınmıyor. Dahası sonradan geçen sigortalılık veya çalışma süreleri yaşlılık/emeklilik, malûllük ya da ölüm/dul veya yetim aylığı bağlanmasında veya toptan ödeme yapılmasında ilgili mevzuatına göre ayrı bir çalışma veya sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor.

Bu çerçevede, vazife malûllüğü aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanuna göre 4/1-a (SSK) , 4/1-b (Bağ-Kur veya 4/1-c sigortalılığı kapsamında çalışmaya başlayanların aylık bağlandıktan sonraki çalışmaları önceki çalışmaları ile birleştirilmiyor.

Vazife malûlü sigortalıların çalışmaları hizmet birleştirme kapsamında bulunmuyor.

Örneğin 20/4/1990-15/9/1991 tarihinde 506 sayılı Kanuna tabi çalışması olan bir erkek sigortalıya 2000 yılında 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi kapsamında aylık bağlanmıştır. Sigortalı 05/01/2005 tarihinden başlayarak destek primi kapsamında, 29/11/2006 tarihinden itibaren de malûllük yaşlılık ve ölüm sigortası ve sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya başlamış ise sigortalının 20/4/1990-15/9/1991 tarihleri arasında 506 sayılı Kanuna tabi hizmetleri ile 2006 yılındaki SSK'lı hizmetleri birleştirilmeden işlem yapılması gerekir. Yani 1990 başlangıcı ile 52 yaşında 5 bin 525 günle veya 60 yaşında 3 bin 600 günle emekli olamayacak bu sigortalı ancak 2006 yılından sonra 60 yaş ve 7 bin günü doldurarak veya 4 bin 500 günle 2031 yılından sonra olmak üzere SSK aylığına hak kazanabilecektir.    
***
Ölenin Emekli Aylığını Öldükten Sonra Çekmeyin
Ablam ve eniştem SSK emeklisi idi Ancak 16 Kasımda eniştem amansız hastalığa yenik düştü vefat etti. Ablam eniştemden aylık alabilir mi? Eniştem avukattı ve Bağ-Kur destek primi de kesilmekteydi. Maaşının ne kadarını alır? Destek primi büro kapandığı için tekrar tam maaşa dönüşür mü? Bu ayki maaşı 19 Kasımda yattı, eniştem 16 Kasımda vefat etti, ablam maaşı çekebilir mi? Ayşe Dilsiz

Sayın Dilsiz,
Öncelikle başınız sağ olsun. SSK emeklisi olan ablanız yine SSK emeklisi iken vefat eden  eniştenizden dolayı aylık dul aylığı alabilir.

Eğer aylık alacak çocukları yoksa dahi, ablanızın kendisi de emekli olduğu için dul aylığı oranı yüzde 50 olur, yani yarısı kadarını alabilir. Eniştenizin vefatından sonra yatan maaşı çekmesini ise kesinlikle önermem, zira bilahare iadesi kesinlikle istenecektir.

Destek primi ise eniştenizin ölüm tarihinden sonra sıfırlanmış olur. Yani ablanızın alacağı maaşta destek primi olmaz.

Kaynak: http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8099

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları