Türkiye ekonomisi yılın ilk 3 ayında reel olarak yüzde 2,3 büyüdü. Bu büyümede, vatandaşın yüzde 4,5 artan tüketim harcamaları dikkat çekici etki yaptı. TL’nin değer kaybetmesinden etkilenen ihracat ise etkisiz kaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılının birinci çeyreğiyle (ocak, şubat, mart) ilgili gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, vatandaşın tüketiminin etkisiyle tahminleri aşan bir reel büyümeyi ortaya koydu. Ayrıca hızı düşük olsa da ekonomi 22 çeyrektir kesintisiz büyüyor.
GSYH 433,2 milyar lira
Yılın ilk 3 ayında reel büyüme oranı yüzde 2,3 oldu. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde yüzde 4,9’du. 2015 yılının ilk 3 ayında sabit fiyatlarla GSYH 30, 1 milyar lira olurken, bu rakam cari fiyatlarla yüzde 7,8 artışla 443,2 milyar liraya çıktı.
Devletin tüketimi az
Dolar bazında ise GSYH ilk 3 ayda TL’de yaşanan kaybın da etkisiyle yüzde 2,9 düştü ve 180,5 milyar dolara indi. Sonuçlara göre yılın ilk 3 ayındaki büyümenin temel nedeni, vatandaşın tüketimindeki şaşırtan artış oldu. İlk 3 ayda vatandaşın nihai tüketimi reel olarak yüzde 4,5 arttı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde yüzde 2,6 idi. Vatandaşın tüketim harcamaları kapsamda yurtiçi tüketim ise yüzde 3,7 oldu. Bu rakam da geçen yılın aynı döneminde yüzde 2,9’du. Devletin nihai tüketim harcaması ise yüzde 2,5 arttı. Bu kapsamda ücret ve maaşlar yüzde 2,2 yükseldi.
Yatırımlarda kıpırdama
Yatırım (gayri safi sabit sermaye oluşumu) harcamalarında ise toplamda hiç artış olmadı ama özel sektörün durumu dikkat çekti. Genel yatırım harcamalarında reel olarak toplamda yüzde 0 büyüme olurken, kamuda yüzde 10,2’lik gerileme görüldü. Özel sektörün yatırım harcamaları ise reel olarak yüzde 1,9 arttı. Bu durum, uzun zamandır yatırımdan uzak duran özel sektörün artan yenilenme ihtiyacı için harekete geçtiğini de gösteriyor.
İhracatın katkısı olmadı
Son yıllarda ekonomiye büyük destek veren ihracat, yılın ilk 3 ayında bu gücünü gösteremedi. Geçen yılın ilk 3 ayında reel olarak yüzde 11,1 artan ihracat bu yılın aynı döneminde yüzde 0,3 geriledi. Geçen yılın ilk 3 ayında yüzde 0,7 artan İthalat ise bu yıl yüzde 4,1 yükseldi.
Seçim heyecanı etkiledi
Ekonomi yönetimi, iş dünyası ve uzmanlar ilk 3 aylık büyümeyi farklı noktlarından yorumladı.
- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, olumsuz dış ekonomik koşullara ve buna bağlı finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisinin, beklentilerin üzerinde büyümeye devam ettiğini bildirdi.
- Ekonomist Dr. Öztin Akgüç ise seçime giderken ekonominin canlı tutulmaya çalışıldığını, seçimden sonra bu canlılığın devamının zor olduğunu belirtti. Akgüç, "Büyüme yıl sonun yüzde 3'ün dahi altında kalabilir" dedi.
- Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de, şunları söyledi: "İç talep artışı kaynaklı büyüme memnu- niyet vericidir ancak bunun devam edip etmeyeceğini şimdiden kestirmek zor."
- Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, büyüme trendinin gücüne iliş- kin göstergelerin pozitif bölgede kaldığını ve önceki çeyreğe göre de güçlenmeye işaret ettiğini dile getirdi.
Tarım sektörü canlı
Büyümeye sektörel açıdan bakınca, birçok alanda sıkıntı olduğu görülüyor. Örneğin yılın ilk 3 ayında reel olarak genel sanayi üretimi yüzde 0, imalat sanayi üretimi yüzde 0,8, ticaret yüzde 1, ulaştırma depolama yüzde 1,1 büyüdü. İnşaat sektörü yüzde 3,5, madencilik yüzde 8,1 küçüldü. Buna karşın tarım yüzde 2,7, bankacılık yüzde 6,7 ve eğitim yüzde 6,3 büyüdü.
AB’de 11’inci olduk
AB üyesi ülkeler arasında Türkiye yüzde 2,3 ile en çok büyüyen 11'inci ülke oldu. AB'de en hızlı büyümeyi yüzde 4,2 ile Çek Cumhuriyeti ve Romanya gerçekleştirdi.
Kaynak: http://www.bugun.com.tr/ekonomi/vatandas-tuketti-ekonomi-buyudu-haberi/1687468
Adres: Alibeyli Mh. 501 Sk. Saçıkara Plaza No : 13 Kat : 2 Daire : 2 (Toprakkale Dolmuş Durağı Yanı) Merkez/OSMANİYE
Tel : 0328 814 85 09
Fax : 0328 814 85 09
Gsm: 0542 345 38 61
E-Posta: info@erdogansanal.com