Tüm Ücretlerde Vergi ve Prim İnsin

 

İhracatçı 100 gün programı için taleplerini raporlaştırdı

Asgari ücretin 1.300 liraya çıkacak olmasının etkileri üzerine bir çalışma yapan TİM, hükümete sunmak üzere “İlk 100 Gün Programı İçin İhracatçıların Talepleri” raporu hazırladı. Asgari ücretin artırılması halinde bütün ücret gruplarında gelir vergisi ve işveren paylarında indirim istendi. Damga Vergisi’nin tamamen kaldırılması da istekler arasında yer aldı

Asgari ücretin 1.300 liraya yükselmesinin bütün ücret gruplarında ‘zam dalgasına’ neden olacağını savunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), hükümete sunmak üzere hazırladığı ‘İlk 100 Gün Programı İçin İhracatçıların Talepleri’ raporunda konuya yer verdi. TİM, asgari ücretin artılması halinde bütün ücret gruplarında gelir vergisi ve işveren payında indirim yapılmasını, damga vergisinin ise tamamen kaldırılmasını istedi. Habertürk’ün edindiği ve son rötuşları üzerinde çalışmaların devam ettiği raporun ‘İstihdam Üzerindeki Yükler ve İş Barışı’ başlıklı 2. maddesinde konuya  şöyle yer verildi: “Asgari ücretteki yüksek bir artış, işveren üzerinde ciddi bir finansman yükü oluşturacak, ihracatı zorlaştırıcı, ithalatı teşvik edici bir etki yaratacaktır. Bu nedenle, asgari ücret artışlarının işverene getireceği toplam yükler ve olası sonuçları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yükün hafifletilmesi için tüm ücret gruplarında işveren payı ve gelir vergisi oranlarında indirime gidilmelidir. Ücretlerden tahsil edilen Damga Vergisi tamamen kaldırılmalıdır.” Raporda ayrıca asgari ücretin işverene gerçek maliyetinin yol ve yemek gibi yan ödemelerle 2000 lirayı bulduğu ve 300 liralık zamdan sonra 2.500 liraya ulaşacağı kaydedildi.

Öte yandan TİM, asgari ücret artışının ekonomik etkileri üzerine ayrıca bir çalışma yürütüyor. TİM, raporda rafa kaldırılan kıdem tazminatı fonunun kurulması ve esnek çalışma modeline geçişin sağlanmasını istedi. İşyerinde işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, avukat bulundurma zorunluluğunun “Bu uygulamalardan alınan verim göz önünde bulundurularak” tekrar düzenlenmesi de talep edildi. İş davalarında mahkeme kararlarının genelde işçi lehine sonuçlandığı belirtilen raporda “Hakkaniyetli karar alınması için gerekli yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır” denildi.

‘İADE EDİLEN ÜRÜN TEMIZLENİP YURDA SOKULABİLSİN’

TİM’in bir diğer talebi de çeşitli nedenlerden dolayı ihraç edildiği ülkeler tafından reddedilen ürünlerle ilgili oldu. İhraç edilen ürünler tekrar yurda sokulamadığı için ciddi ekonomik kayıpların olduğu belirtilen raporda, “Söz konusu ürünlerin işlenerek temizlenip yurda sokulmasına ve farklı alanlarda değerlendirilmesine izin verilmelidir” denildi. Gümrüklerin 7/24 mesai düzenine geçerek fazla mesai ücretinin kaldırılmasının istendiği raporda, gümrük müşavirleri için uygulanan asgari ücret tarifesinin de kaldırılması gündeme getirildi.

‘PLATİN VE PALADYUMDA KDV SIFIRLANSIN’

Rapordan en son pırlanta ithalatında kaldırılan yüzde 20’lik ÖTV’yle gündeme gelen mücevher sektörünün yeni talepleri olduğu anlaşıldı. Külçe platin ve paladyum ithalatında yüzde 18’lik KDV’nin istisnalar kapsamına alınması istenilen raporda, “Vergisel sorunun çözülmesi halinde üreticilerimizin platin ve paladyumdan oluşan mamul mücevher üretimleri artarak ihracatı destekleyecek platin, paladyumdan mamul, yan parça üretimi yapılarak atölyeler, ayar evleri ve rafinasyon işlemleri ile yan işkolları oluşacak, platin ve paladyum konusunda da İstanbul bir fiziki merkeze dönüşerek, ülkemizi bu sektörde dünyada en üst sıralara taşıyacaktır” görüşü savunuldu. Raporda ayrıca kıymetli taş ithalatında yapılan KKDF kesintisinin de kaldırılması talebi yer aldı.

‘TEKNOLOJİ YATIRIMLARI İÇİN FON KURULSUN’

TİM’in raporunda finansman ve teşviklere yönelik düzenleme önerileri şöyle:
- Orta-yüksek teknolojili ürünlerin üretimini desteklemeye yönelik tasarruf fonu oluşturulmalı ve 10 yıl vadeli kredi imkânı tanınsın.
- 6. Bölge yatırımlarından beklenen verim alınamadı. Yatırım teşvik mevzuatında teşvik kriterlerinin gözden geçirilmesine ihtiyaç var.
- Ar-Ge’ye dayalı sanayi yatırımlarına yönelik projeler için finansman sağlanmalıdır.
- Kullanılmış makine ve yedek parça ithalatına izin verilsin.
- Eximbank’ın ihracat sigorta limitleri artırılsın.
- İhracatçıya teminat sağlayacak bir kefalet sistemi acilen oluşturulmalı. İhracat taahhütlerinde komisyonlar kaldırılsın.
- Dahilde İşleme Rejimi kapsamında zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilsin.

‘Sözümüzü tutarız, asgari ücret 1.300 TL deyince tartışma bitti’

Sanayi Bakanı Fikri Işık, asgari ücret vaatlerine ilişkin, “AK Parti, tutamayacağı sözü vermez, verdiği sözü tutar” dedi. Alınan başarılı sonuçta teşkilatlarının çalışmalarının büyük payı olduğunu dile getiren Işık, “13 yıldır bizi ayakta tutan en önemli unsur, verdiğimiz sözü yerine getirmektir.  Muhalefet bin 500 lira asgari ücret sözü verdi. AK Parti ‘Bin 300 lira’ deyince tartışmalar kesildi. Muhalefet milletvekilleri inanamıyorlar” dedi.

'Böyle giderse ihracatçı azalır devlet Euro’yu sabit tutsun'

Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) Başkanı Giyasettin Eyyüpkoca, sözleşmesini Euro ile yapan ihracatçının durumunun ele alınması gerektiğini belirterek, “Çünkü böyle giderse ihracat yapacak firma sayısı gitgide azalacak. Devlet burada Euro’yu sabit tutabilir” dedi. Eyyüpkoca, seçim sonrasında, artık belirsizlik ortamının kalmadığını belirterek, “Reel olarak sahada birkaç ay sonra çok ciddi anlamda bunun karşılığını göreceğimize inanıyorum” dedi.

Kaynak: http://www.haberturk.com/ekonomi/ekonomi/haber/1150938-tum-ucretlerde-vergi-ve-prim-insin

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları