Çalışanın şirket aracıyla iş yolunda kaza yapması çoğu durumda iş kazası sayılıyor. Sadece bu da değil, çalışan kendi aracıyla yolculuk yapıyor fakat yakıtı patron ödüyorsa, olası bir kazada da işverenin sorumluluğu doğabiliyor.
Hizmetler sektöründe istihdam edilen kişilerin önemli bir bölümü şirket araçlarını kullanıyorlar. Bu araçların kullanımı esnasında trafik kurallarına uyulmaması nedeniyle karşılaşılan cezalar ve bu araçlarla yapılan kazalar çalışanları zorluyor. Şirket araçlarının kullanımı konusunda çalışanlara imzalatılan belgeler, cezalar ve kazalardaki sorumluluğun belirlenmesinde çok önemli. Diğer yandan bu araçlarla yapılan kazanın iş kazası olarak değerlendirilme ihtimali de bulunuyor. Bu değerlendirmede birkaç kritik nokta var.
YAKITI ŞİRKET VERİYORSA... Çalışanların şirket aracıyla yaptığı trafik kazasının iş kazası sayılabilmesi için öncelikle kaza yapılan aracın mutlaka işverence sağlanmış olması gerekmektedir. Çalışanın kendi aracıyla yaptığı trafik kazası, kural olarak iş kazası değildir. Diğer yandan işverenin yakıtını sağladığı araç da, hukuken işveren tarafından sağlanmış araç olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla günümüzde çok sık kullanılan taşıt tanıma sistemiyle yakıtı sağlanmış araçlar da, işverence sağlanan araç kapsamındadır. Bu nedenle işçinin kendi aracının yakıtı işverence sağlanıyor ise bu araçla gerçekleşen kazanın da iş kazası olarak değerlendirilebilmesi mümkündür.
PİKNİK YOLUNDA SAYILMAZ Trafik kazasının iş kazası sayılabileceği ilk durum, kazanın işçinin işe gidiş – gelişi esnasında yaşanmasıdır. İşverence sağlanan taşıtla, iş ile hiç ilgisi olmayan bir şekilde, tatil günü geçirilen kazanın iş kazası sayılması mümkün değildir. Hafta sonu şirket aracıyla Şile’ye mangal yakmaya giden işçinin geçirdiği trafik kazası, iş kazası olarak değerlendirilmeyecektir. Bu nedenle işverence sağlanmış araçla yapılmış bütün kazalar iş kazası sayılmaz.
Taksideki bile sayılıyor İşverenin işçisini fatura ödemek üzere bankaya göndermesi sırasında işçinin trafik kazası geçirmesi halinde bu kaza da, çalışan işveren tarafından gönderildiği için iş kazası sayılacaktır. Bu durumda işçinin şirket aracını kullanmak yerine taksiye binmesi halinde takside geçirdiği kaza da, iş kazası sayılır.
Alkollüyse yandı Trafik kazasının iş kazası sayılması için gerekli bütün unsurların bulunmasına rağmen, işçinin geçirdiği kaza sırasında alkollü olması, işverenin sorumluluğunu ortadan kaldırır.
Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta,