Son tarih 31 Mart - 11 Mart 2015

Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta, bugüne kadar gelir testine girip girmediğiniz. Buna göre;

* Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde şimdiye kadar gelir testine hiç başvurmamış kişilerin 31.03.2015 tarihi mesai bitimine kadar yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurması gerekiyor. Bu kişilerin GSS tescilleri, gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecek ve belirlenen gelir seviyesine göre primleri tahakkuk ettirilecek.

Örnek: Üniversiteden 15.06.2013 tarihinde mezun olan Emre, bir ay içerisinde bulunduğu ilçedeki vakfa başvurarak gelir testi yaptırmak zorundaydı. Emre bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmadı ve SGK 15.06.2013’ten bugüne kadar Emre için en yüksek tutardan GSS borcu çıkardı. Emre bu ay sonuna kadar gelir testine girerse, çıkacak gelir düzeyine göre borcu yeniden belirlenecek. Eğer en düşük gelir düzeyi olan asgari ücretin üçte birinden düşük çıkarsa, borcu tamamen silinecek.

* Yukarıdaki madde kapsamında gelir testine başvuranların veya daha önce gelir testi yaptırdığı halde GSS primi ödememiş olanların, en geç 30.04.2015 tarihi mesai bitimine kadar SGK'ya yapılandırma başvurusunda bulunması gerekiyor. Özetleyecek olursak, bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmamış olanların bu ay sonuna kadar gelir testine girmeleri gerekiyor. Gelir testine daha önce girmiş olanlar veya bu ay sonuna kadar girecek olanların da 30 Nisan 2015’e kadar SGK’ya yapılandırma için başvurması gerekiyor. Bu arada GSS borcunuzun olup olmadığını, SGK Hizmet Dökümü sayfanızdan sorgulayabilirsiniz.

Toplu ödeme yapamazsınız

Soru: Sadettin Bey, 15 Ekim 1966 doğumlu oğlum, emekli olmasına takriben 2,5 yıl kala işten çıkarılmıştır. Halen işsiz durumdadır. Bu süreyi dışarıdan borçlanmak suretiyle emekli olması mümkün müdür? Orhan S.

Cevap: Değerli okurum, oğlunuz dilerse isteğe bağlı prim ödemek suretiyle bundan sonraki 2,5 yılı tamamlayabilir. Fakat şu an toplu olarak 2,5 yılı ödeyip hemen emekli olamaz. Yani her hâlükârda 2,5 yıl beklemesi gerekir. Bu arada varsa askerlik borçlanması yapabilir.

Emeklilik değişmez

Soru: Sadettin Bey, ben 02.02.1995’te polisliğe başladım. 1992 yılında 35 gün SSK girişim var. 2015 yılında maaş almadan emeklilik, 2020 yılında da maaşlı emekliliğe hak kazanıyorum. Bu 35 günü saydırırsam emeklilik tarihinde değişiklik olur mu? Bir de maaşsız emekli olunca birçok haktan faydalanamadığımız söyleniyor. Bu ne kadar doğrudur? Sinan A.

Cevap: Değerli okurum, 35 günlük SSK hizmetiniz Emekli Sandığı hizmetinizle birleştirilir. Siz talepte bulunmasanız bile SGK tarafından otomatik olarak hizmet birleştirmesi yapılır fakat 35 günlük SSK priminiz emeklilik tarihinizi değiştirmez. Maaşsız emeklilik dediğiniz, hizmet yılınızı doldurup emeklilik yaşınızı bekleme durumudur. Bu durumda sağlık yardımları için prim ödemeniz gerekeceği gibi ikramiye ve emekli aylığına esas hizmet süreniz de daha kısa olacaktır.

Kaynak: http://www.bugun.com.tr/son-tarih-31-mart-yazisi-1532100

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları