SGK'nın keyfiliğine yargı 'dur' dedi

 SGK'nın uyguladığı teşviklerden birisi de 2013 yılında 6486 sayılı kanunla yürürlüğe giren, 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerleri ile ilgili. Bu teşvik sistemi ile ilgili kanunda bazı kurallar getirilmiş. Bunlardan birisi de kayıtdışı işçi çalıştırılma veya sahte sigortalılık halleri ile ilgili. Şayet bir işyeri kayıtdışı işçi çalıştırıyorsa veya çalıştırmadığı bir kişiyi SGK'ya sahte olarak bildiriyorsa ve bu durum tespit edilirse teşvikten 1 yıl boyunca faydalanamıyor. Ayrıca bu şekilde yararlanılan teşvik tutarları da işverenden gecikme zammı ile birlikte geri alınıyor.


Genelge ne diyor?

Bu teşvik uygulamasıyla ilgili ayrıca SGK 2013-30 sayılı bir genelge yayımlamış. Genelgede teşvikten yasaklama kuralının 1/1/2013'te yürürlüğe girdiği belirtiliyor. Bu sebeple de kayıtdışı işçi çalıştırma ve sahte sigortalılık hallerindeki yasaklamanın da 1/1/2013'ten sonraki tespitler için yapılabileceğinden bahsedilmiş.

Yani kayıtdışı çalıştırma 1/1/2013'ten önce ise 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenler için uygulanacak teşvikten yasaklama yapılmaması gerekmekte. Kayıtdışı çalıştırma 1/1/2013'ten sonra ise tespit halinde işverenler teşvikten yararlanamayacak.

SGK kendi genelgesini bile takmıyor

Teşvik ile ilgili genelgede yer alan açık hükümlere karşın bazı SGK il müdürlükleri tarafından 1/1/2013'ten önceki tarihlere ilişkin kayıtdışı çalıştırma durumları için de sigorta primi teşvikinden yasaklama işlemi yapıldı ve halen de yapılmakta.

Yani SGK bir bakıma öncelikle kanunu ihlal ederek geçmişe dönük işlem yapmakta hem de bırakın kanunu kendi çıkarmış olduğu genelgedeki basit kuralı bile takmamakta. Bu keyfi uygulama da teşvikten faydalanan birçok işvereni mağdur etmekte.

Öyle ki sorun SGK il müdürlüklerinde de bitmemekte ve SGK'nın merkez teşkilatında yer alan Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü de mağdur işverenlerden gelen talepleri gözü kapalı bir şekilde geri çevirmekte. 

Hal böyle olunca da işverenler çareyi mecburen yargıya taşımakta. Süreç uzamakta, mahkeme masrafları nedeniyle mağduriyetler ikiye katlanmakta. Bunların tek sebebi de yanlışında inat eden SGK…

Mahkeme “SGK'nın işlemi hukuksuz” dedi  
Söylediğimiz gibi, SGK'nın keyfi uygulaması sonuç olarak birçok işverence yargıya taşındı. Mahkemeler de konuyla ilgili karar vermeye başladılar. Nitekim bu konuyla ilgili Malatya 2. İş Mahkemesi geçen haftalarda verdiği 2015/340 nolu kararında işverenleri mutlu eden ve mağduriyeti ortadan kaldıran yerinde bir karara imza attı. Malatya 2. İş Mahkemesi kararında şöyle dedi:

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü'nün işverenlerin talebini reddeden yazısındaki gerekçenin teşvik uygulamasıyla bir ilgisi bulunmamaktadır.
Kazanılmış hakkın korunması ve hukuk güvenliği ilkesi ve Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu Kararı doğrultusunda 2012 yılında işlenen bir fiilin, 2013 yılında yürürlüğe giren bir yasa nedeni ile SGK tarafından yapılan iptal işlemi yerinde ve hukuka uygun değildir.
Davacı işyerinin teşvik unsurlarından yararlanmasında bir engel bulunmamaktadır.
Malatya 2. İş Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu karar her ne kadar sadece söz konusu davacı hakkında uygulanacak olsa da zaman içinde diğer işverenler tarafından açılan davaların da aynı şekilde sonuçlanacağı açık. Bu sebeple, mağduriyetlerin artmaması ve devletin boşu boşuna mahkeme giderleri ödememesi için, yani boşuna kaynakların israf olmaması için diğer mahkeme kararlarını beklemeden SGK'nın yanlış uygulamadan dönmesi gerekiyor. Yani “Ben yaptım oldu” mantığıyla devlet idare edilmemesi gerekiyor.   Mehmet Bulut

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları