SGK, yeni genelgeyle kişilerin SSK’lı olduğu dönemin iptal edilmesi halinde prim aktarımı konusunda önemli bir kolaylığa imza attı. SGK bu primleri Bağ-Kur borcuna aktaracağı için böylece prim kaybı da söz konusu olmayacak.
Çalışanlar belirli dönemler için SSK ve Bağ – Kur’a aynı anda tabi olabiliyorlar. Bu durumda hangisinin geçerli olacağı sorusu kafaları kurcalıyor. SGK, aralık ayında çıkarttığı genelgeyle bu kişilerin SSK’lı olduğu dönemin iptal edilmesi halinde prim aktarımı konusunda önemli bir kolaylığa imza attı. Sigortalılık statüsünden kaybeden çalışanlar, prim kaybı yaşamamış olacaklar.
BORCUNA SAYILACAK 01.03.2011 öncesinde önce Bağ – Kur sigortalılığı başlayan, daha sonra SSK’lı olan bir kişinin SSK’ya ödenen primlerinin sigortalı hissesi olan yüzde 15’lik tutarı Bağ – Kur prim borçlarına aktarılıyordu. Ancak SSK’ya ödenen primlerin işveren hissesi olan yüzde 22,5’lik tutar işverenin onayı olsa bile sigortalının Bağ – Kur’daki prim borçlarına aktarılamıyordu. SGK’nın 2015 – 28 sayılı genelgesiyle kişinin SSK’lı olduğu dönemde sigorta primlerin işveren hissesi de işverenin muvafakati olması halinde Bağ – Kur borcuna aktarılabilecek. Dolayısıyla SSK’lı sigortalılığı iptal edilen bir kişinin Bağ – Kur borcuna aktarılabilecek tutara hem sigortalı hissesi, hem de işveren hissesinin tamamının aktarılması söz konusu olabilecek.
Primleri kaybolmayacak PRİMLERİN Bağ – Kur borcuna aktarılmamış olması kişiyi mağdur ettiği gibi SGK’nın da prim gelirinden olması sonucunu doğuruyordu. Söz konusu genelge sonrası SGK bu primleri Bağ – Kur borcuna aktaracağı için prim kaybı da söz konusu olmayacak.
Emeklilikte avantaj BU durumdaki kişiler geçmişe dönük Bağ – Kur prim borcuyla karşılaştıklarında gecikme zammı ve cezasıyla çok yüksek tutarlara ulaşan prim borçlarını ödemekte zorlandıkları için bu dönemdeki çalışmaları maalesef çoğu zaman kayboluyordu. Genelge sonrası sigortalıların süreleri aktif hale geleceği için emekliliklerinde de avantajları söz konusu olacak.
Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta,