Memurun Kaynanası İşçinin Kaynanasıdan Daha Değerli! - 5 Kasım 2015

Başlığı okuyunca bir çoğunuzun böyle bir şey olur mu? İkiside insan  bunun  lafımı olur? diyebilirsiniz. Çalışma hayatını düzenleyen mevzuat bizim düşündüğümüz gibi değil. Bu mevzuatta işçi ile memur arasındaki farkların giderilmesi için değişik zamanlarda düzenlemeler yapıldı. Buna rağmen  bazı  farklılar var. Memurlarla işçiler arasındaki  bu farklılıkları kısaca açıklayalım.
Ölüm izinleri farklı
Memurun kaynanası öldüğünde isteği üzerine yedi gün izin veriliyor. İşçinin kaynanası öldüğünde  4857 sayılı İş Kanununa göre  bir gün bile izin hakkı yok.  İşçilerle ilgili mazeret izinlerinin düzenlenmesi henüz çok yeni. Bu düzenleme 04.04.2015 tarihli ve 6645 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapıldı. Düzenleme yapılırken işçinin kaynanasının ve kayınbabasının ölümünde izin verilmesi konusunun unutulduğunu sanıyorum.
Doğumda babalık izni
Memurun  eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni  veriliyor. İşçinin eşinin doğum yapması halinde ise beş gün  izin veriliyor. İşçinin babalık izni memurdan beş gün daha az.
Memura süt izni
Kadın memurlara çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni veriliyor.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde  birbuçuk saat süt izni veriliyor. Kadın işçilerin süt izni konusunda memurlara göre iki konuda hakları  daha geri.  Kadın işçilerde süt izni çocuğun bir yaşına kadar ki bir süreyi kapsıyor ve bu süreden 16 haftalık doğum izni düşülmüyor. Memurlarda ise 16 haftalık doğum izninden sonra süt izni süresi başlıyor ve bir yıl sürüyor. Buna göre işçilerin süt izni süreleri memurlara göre 16 hafta daha az oluyor. Kadın memura  süt izni ilk altı ayda  3 saat olarak veriliyor. Kadın işçiye ise bu süre birbuçuk saat olarak veriliyor.
4 gün daha az izin
Memura, eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin veriliyor. İşçiye ise ölümlerde  üç gün  izin veriliyor. İşçilerin ölüm izinleri memurlara göre dört gün daha az.
Evlilik izinleride farklı
Memura, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde isteği üzerine yedi gün izin veriliyor.  İşçiye; evlenmesi halinde üç gün  izin veriliyor. İşçilerin evlenme izinleri memurlara göre dört gün daha az. Ayrıca işçinin çocuğu evlendiğinde memur gibi izni yok. Yukarıda belirtilen farklılıkların giderilmesi gerekiyor.

Kaynak: http://www.gunes.com/yazarlar/arif--temir/memurun-kaynanasi-iscinin-kaynanasidan-daha-degerli-639338

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları