Memurun Göreve Başlama Süreleri

Memurlar personel kanunlarına göre çeşitli kurallara tabi bulunuyorlar. Bu kurallara uymama hali de memuriyetten çıkma sonucuna kadar varabiliyor.

Bunların başlıcalarından biri de memurun göreve başlama süreleriyle ilgili bulunuyor. Bu başlama süresi koşulları ilk defa göreve başlamada olduğu gibi, yeniden göreve başlama veya nakil suretiyle söz konusu olabiliyor.

Memurlardan ilk kez, tekrar veya yer değiştirme suretiyle memuriyete başlayanlar veya aylıksız izin gibi geçici süreyle görevlerinden ayrılanların yeniden göreve dönmeleri de belli bir prosedür gerektiriyor. Her memurun da bunları bilmesinde fayda bulunuyor.

İlk Defa veya Yeniden Atanma
Memuriyete ilk defa veya yeniden atananların ne zaman göreve başlamaları gerektiği atandıkları yere bağlı bulunuyor. Eğer bulundukları aynı yerdeki görevlere tayin edilenlerin atama emrini aldıkları günü ertesi günü işe başlamalar gerekiyor. Yok eğer başka bir yerdeki göreve atananların ise tayin emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini izleyen iş günü içinde işe başlamak zorunda bulunuyorlar.

Eğer belge ile kanıtlanması mümkün mücbir nedenler olmaksızın bu belirtilen sürelerde işe başlanmazsa atama emri iptal ediliyor ve bir yıl süre ile yeniden devlet memuru olarak atanma yolu kapatılıyor.

Şayet belge ile kanıtlanması mümkün mücbir nedenler var olsa bile bu defa zorlayıcı nedenle işe başlayamama hali iki ayı aşarsa yine tayin emri atamaya yetkili makamlarca iptal ediliyor.  

Buradaki aynı yer kavramı
"Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü, büyükşehir belediyelerinin olduğu illerde ise il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler ile belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller ve kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri"
ifade ediyor.

Başka yer kavramı da yukarıda "aynı yer" kavramına dahil olmayan yerleri belirtiyor.

Atamalarda Göreve Başlama Süresinin Başlangıcı
İlk defa veya yeniden ya da yer değiştirme suretiyle atamalarda göreve başlama süreleri;
Yasal izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi tarihinden,
Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesinden,
Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği,
Memurun izinli veya raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber,  göreve başlama süreleri izin ve raporun bitimi tarihinden,
itibaren başlıyor.

657 sayılı Kanunun 63 üncü maddesine göre başka yerdeki bir göreve atananlardan süresi içinde hareket ederek belli yol süresi sonunda yeni görevlerine başlamayanlara, eski görevlerinden ayrılış ve yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında aylık verilmemek şartı ile 10 günlük bir süre daha verilebilir. Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonunda da yeni görevlerinde işe başlamayanlar memuriyetten çekilmiş sayılırlar.

Askerdeki Memurun Göreve Dönüşü
Silâh altına altında olan memurlar, terhis oldukları yerin görev yeriyle aynı yerde olması halinde terhislerini takip eden gün, başka yerde olmaları durumunda terhislerinden itibaren 15 gün ve yol süresi içerisinde vazifelerine başlamak mecburiyetinde bulunuyorlar.  Bu süreler bitiminde görevine başlamamış olanlara, göreve başlamaları için 10 gün ilave süre verilebiliyor.

657 sayılı Kanunun 83 üncü maddesine göre muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere kendilerine aylıksız izin verilen memurlar, askerlik görevini tamamlamış oldukları terhis tarihinden başlayarak 30 gün içinde, kurumlarına müracaatta bulunarak göreve başlama iradelerini göstermek zorunda bulunuyorlar. Kurumları da müracaat tarihinden itibaren en fazla 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorunda bulunuyorlar.

Kabul edilebilir mazeretleri olmaksızın, bu süreler içerisinde kurumlarına başvuruda bulunmamış olanlar, memuriyetten çekilmiş (istifa etmiş) sayılırlar.

Aylıksız İzin Kullananların Göreve Başlama Süresi
657 sayılı Kanunun 108 inci maddesine göre aylıksız izin kullananlar, izin süresinin bitimini izleyen gün içerisinde görevine dönmek zorundalar. Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunlu bulunuyor. Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılıyor.

Kaynak: http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8081

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları