Memurların Cenaze Gideri ve Ölüm Yardımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler - 2 Temmuz 2015

Memurların Cenaze Gideri ve Ölüm Yardımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sağlık yardımı alma bakımından kamu personeli de Genel Sağlık Sigortası kapsamında SGK’dan yararlanmaya başlasa da kamu personelinin ölümü halinde, cenazenin başka yere nakil işlemleri de dahil cenaze giderleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 210 uncu maddesi hükümleri çerçevesinde, kamu personelinin kurumu tarafından ödenmeye devam ediliyor.

Cenaze Giderleri

Devlet memurlarının yurt içinde ölümleri halinde cenaze giderleri (cenazenin başka yere nakli dahil) kurumlarınca ödenmesi gerekiyor.

Ayrıca yurtdışında ölüm halinde memuru aile bireylerinin de cenaze nakilleri kurumlarınca gerçekleştirilebiliyor.

Örneğin yurt dışında sürekli veya geçici görevle bulunan veya yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak veya tedavi görmek üzere yurt dışına gönderilmiş olan Devlet memurlarından ölenlerle, sürekli görevle yurt dışında bulunanların eş ve bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve aile yardımı ödeneğine müstehak çocuklarından ölenlerin cenazelerinin yurda getirilmesi için zorunlu giderlerin kurumlarınca ödenmesi gerekiyor.

Cenaze giderleri ölüm olayının meydana geldiği yerde, ölünün gömülmesi ile ilgili olarak yapılan giderleri kapsar. Cenazeye ilişkin bu ödemeler çelenk, törene ait taşıt giderleri ve benzeri tören harcamalarını kapsamıyor.

Cenazelerin yurda getirilmesi

Yurt dışında ölenlerden cenazeleri yurda getirilecek olanların cenazelerini yurda getirilmesi için yapılacak zorunlu giderler, ölünün tahniti ve yurtta gömüleceği yere kadar normal ve zorunlu nakil giderlerini kapsar. Bunların ödenebilmesi için bu giderlere ait belgelerin mahalli rayice uygunluğunun yetkili misyon şefliğince onaylanması gerekir.

Cenaze, kişinin hastalığında tedavi edilmekte olduğu sağlık kurumunca kaldırılmış ise memurun mensup olduğu kurumun cenazeyi kaldıran kuruma  cenaze masrafını ödemesi gerekir.

Cenaze ölenin ailesi veya yakınları tarafından, defnedilmiş ise, bunların yaptıkları giderler de, gösterecekleri belgelere dayanılarak kendilerine ödenmesi gerekir.

Bir memurun, öldüğü yerden başka bir yere nakli ailesince istenildiği takdirde, gömüleceği yerdeki cenaze masrafı ile "Umumi Hıfzıssıhha Kanunu" hükümlerine göre mahallinde tahnit yapmak (Cenazeyi bozulmamsı için ilaçlama) yapmak imkânı varsa yapılacak tahnit gideri ve zorunlu nakil ücreti, belediyece onaylanan fatura üzerinde ödenir.

Devlet memurlarından ölenlerin cenazesi yurda getirildiğinde bunlar için yurtta yapılacak cenaze giderleri de gömülme işleminin yapılacağı mahal itibariyle ödenir.

Ölüm Yardımı

Memur veya aile bireylerinden biri vefat ettiğinde ödenmesi gereken bir diğer sosyal hak da ölüm yardımı oluyor.

Devlet memurlarından memur olmayan eşi veya aile yardımı ödeneğine müstehak çocuğu ölenlere ek gösterge dahil en yüksek Devlet memuru aylığı (Yani bugün için 9500x0,079308=753,43 TL) tutarında,

Memurun kendisinin ölümü halinde sağlığında bildirim ile gösterdiği kimseye, eğer bildirim vermemiş ise eşine ve çocuklarına, bunlar yoksa ana ve babasına, bunlar da yoksa kardeşlerine en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) iki katı tutarında (Bugün için 1506,86 TL) ölüm yardımı ödeneği verilmesi gerekiyor.

Ölüm yardımı ödeneğinin, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri aranmaksızın saymanlarca derhal ödenmesi gerekir ve bu yardımın borç için haczedilmesi mümkün bulunmuyor.

Vekillerde Ölüm Ödeneği

Halen görevdeki milletvekilleri için ölüm yardımı ödeneği en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 12 katı tutarında (Halen 9041 TL), vekil konumunda değil iken ölen vekiller için ise en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 6 katı tutarında (Halen 4250 TL) bulunuyor.

Diğer Çalışanların Cenaze Yardımı

SSK ve Bağ-Kurlular için cenaze ödeneği ise 449 TL düzeyinde bulunuyor.

Kaynak: http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=7778

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları