Memur Şirket Ortağı Olabilir

Memurlar sadece tüccar veya esnaflık yapamaz. Şirketlere ortak olabilirler, ancak şirket müdürü olamazlar. Bu sebeple memur iken şirket kurabilirsiniz, var olan şirketlere ortak olabilirsiniz.

Okurumuz Fatih Kocaman bize şöyle bir soru göndermiş: “ Ali Bey merhaba.  9 Kasım 2009 tarihli yazınızda memura ek iş izni geleceğinden bahsetmiştiniz.  Yazının üzerinden 5.5 yıl geçti. Devlet Memurları Kanunu 28. maddesini okuduğumda hala bir değişikliğin olmadığını gördüm. Acaba benim fark etmediğim bir değişiklik oldu mu? Bir arkadaşımla birlikte uzun süredir bir dış ticaret şirketi kurmayı düşünüyoruz. Ben 657'ye tabi personel olduğum için memuriyetimi de yakmak istemiyorum.  Lütfen bize bir yol gösterin…”

Sevgili kardeşim, evet o açıklamayı zamanın memurlardan sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı yapmıştı. Ancak daha sonra arkası gelmedi. Memura ticaret veya esnaflık yapma izni çıkmadı. Ancak, siz şirket kurmayı planlıyormuşsunuz bu konuda bir yasak yok. İster yeni bir şirket kurup kurucu ortak olabilirsin isterse de var olan bir şirketten hisse alıp ortak olabilirsin.

ORTAKLIK YASAK DEĞİL

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28 inci maddesi son derece açıktır;  “Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar…”

Yani maddeyi açarsak, devlet memurları gerçek gelir vergisi mükellefi olup tüccar veya esnaf olamazlar. Bütün şirketlere ortak olabilirler ama ortak oldukları şirkette görev alamazlar yani müdür olamazlar.

Şöyle bir düşün borsa binlerce şirket var ve sen hisse senedi alıp zaten ortak oluyorsun bu yasal değil mi? Limited şirketlerde müdür, Anonim şirketlerde de yönetim kurulu üyesi olamazsın yasak olan sadece bu.

EMEKLİ İŞÇİYE TAZMİNAT MÜJDESİ

Sayın Ali Bey, Kamu sektöründe işçi olarak çalışmaktayım.01.03.1982 tarihinde askere gittim. 20.04.1982-20.12.1983 tarihleri arasında Bağkur mükellefiyetim var. Çalıştığım kuruma askerlik borçlanması yaparak askerlik süremi ödedim. Ancak Kurumdan aldığım yazıda askerlik yaptığım süre içinde zorunlu Bağkur sigortalısı olmam nedeniyle çakışan askerlik süremin iptal edildiği belirtildi.Bu durumda Kurumum kıdem tazminatımın ödenmeyeceğini söylüyor…Kıdem tazminatımı alabilmek ne yapmalıyım. (Ertan Toy)

Sayın ERTAN BEY,
Kamudan emekli olanlara askerlik sürelerini de kamuda çalışırken borçlanmaları halinde ödedikleri askerlik süresi kadar da kıdem tazminatı ödenir ama askerde iken Bağ-Kur'lu olduğunuzdan, askerlik ile Bağ-Kur çakıştığında Bağ-Kur geçerli sayılır. Bu sebeple mağdur olacaksınız. Kütahya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden gönderilmiş yazı da bağkur hizmetinizle çakışan askerlik borçlanma bedelinin isteğiniz halinde tarafınıza iade edilebileceği hususundadır. Yasal işlem yapmışlar. Ya dava açacaksınız ki bu süreye ait kıdemi alabileceksiniz.

GURBETÇİ NASIL EMEKLİ OLUR?

Sayın ALİ BEY,
20.09.1969 doğumluyum. Türkiye’de 1650 gün çalışmam var.30.09.1991 tarihinden bu yana Almanya’dayım.Ancak 28.07.2000 tarihinde Alman Vatandaşlığına geçtim.Şimdi mavi kartlıyım..Bana nasıl ve hangi şartlarda emekli olabileceğimi  bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.Mali Müşavirler emekli olamayacağımı söylüyorlar… (DİLŞAD SARIKAYA)

Sayın DİLŞAD HANIM,
Öncelikle mektubunuzda Türkiye’de 1650 gün prim ödeme gün sayınız olduğunu belirtmişsiniz, ancak bu çalışmalarınız Almanya’ya gitmeden önce mi sonra mı belirtmemişsiniz. Eğer Almanya’ya gitmeden önce Türkiye’de çalışmanız mevcut ise bu durumda emeklilik şartlarınız değişecektir.

Ayrıca doğum borçlanması yapabilmek için çocuklarınızın olup olmadığı,var ise bunların doğum tarihleri de gün kazanabilmemiz için önemli detaylardır.Genel olarak 30.09.1991 tarihinden Alman vatandaşı olduğunuz 28.07.2000 tarihine kadar yurtdışı borçlanması yaparak  8 yıl 9 ay 28 gün hizmet gününü satın alabilirsiniz.Ayrıca sigortalı olduktan sonra yapmış olduğunuz doğumlar varsa bunları da borçlanabilirsiniz…

Kaynak: http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=7670

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları