Maliye, başta kayıt dışı ve sahte fatura ile mücadele etmek üzere başlattığı mal alınan ve satılan mükelleflerin bildirilmesi yükümlülüğünü günümüzde birçok işlemin kontrolü için kullanır oldu.
Mali müşavirler üzerinde oluşan yüklerden birisini de bu bildirimler oluşturuyor. Bilindiği gibi, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, bir kişi veya kurumdan (KDV hariç) 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alımlarını (Form Ba), mal ve/veya hizmet satışlarını ise (Form Bs) ile (KDV hariç tutarlar dikkate alınarak) bildirmek zorunda. Belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne bakılmadan Ba-Bs bildirim formlarına dâhil edilmeli. Bildirim formları, aylık dönemler halinde ve takip eden ayın son günü akşamı saat 24.00'e kadar sistem üzerinden onaylamak suretiyle gönderilmeli. Aylık dönem içinde alış/satışlar bu haddin altında kalır hatta hiç alış/satışı olmazsa bile bu formların verilmesi gerekir. Firmaların birbirlerinden alış satışları bu bildirimler üzerinden takip ediliyor. Bir firmanın sattım dediği tutar diğer firma tarafından beyan edilmez veya eksik beyan edilirse konunun açıklığa kavuşması için inceleme yapılması istenebilir.
Geç verilirse ceza kesilir
Bildirim formlarının belirlenen süreler içinde verilmemesi, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunulması halinde; özel usulsüzlük cezası kesilir. Bu uygulamada, Ba ve Bs bildirim formları tek bir form olarak değerlendirilecek ve tek özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Elektronik ortamda gönderilip onaylanan bildirimlerde hata, eksiklik veya alıcı/müşterilerden kaynaklanan sebeple düzeltme yapılmasının gerekmesi halinde, bunları yeniden düzenlenerek gönderilir. Ba ve Bs bildirim formlarından herhangi birinde hata yapıldığının belirlenmesi halinde, sadece hata yapılan bildirim formunun düzeltilerek gönderilmesi yeterlidir. Düzeltme amacıyla verilen bildirim formlarının, belirlenen sürelerde veya bu sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında uygulanır.
SORU: Bir sigorta şirketine firmamızın aracını sigorta yaptırdım. Sigorta poliçesini Ba bildirim formunda bildirecek miyim?
Konu ile ilgili tebliğdeki “Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir” açıklaması uyarınca sigorta hizmeti alanların poliçe bilgilerini Ba bildirim formuna dahil etmeleri gerekir.
SORU: Yazar kasa fişlerini Ba bildirim formunda bildirecek miyim?
Bir aylık dönem içinde aynı kişi veya kurumdan alınan yazar kasa fişlerinin toplamı 5 bin TL'yi aşıyorsa Form Ba bildirimine dâhil edilmesi gerekir.
SORU: İşyerimiz için ödediğimiz kirayı Ba formunda bildirecek miyiz?
İşyeri kira bedelinin de Form Ba bildirimine dahil edilmesi gerekir. Kiralama gibi tevkifatlı ödemelerde tevkifattan önceki brüt tutarlar dikkate alınmalı. Buna göre belgede Gelir Vergisi tevkifatına da yer verilmesi halinde kesintiden önceki brüt tutarın bildirilmesi gerekir.
SORU: Yabancı bir şahsa Türkiye'de mal sattık. Vergi kimlik numarası bulunmamaktadır. Bu satışı nasıl bildireceğiz?
Satış tutarı 5 bin TL'yi aşıyorsa şahsın yabancı uyruklu olması nedeniyle TC kimlik numarası ve vergi kimlik numarası alanları boş bırakılarak ad-soyad/unvan bilgileri yazılıp, ülkesi alanına Türkiye seçilerek bildirilmesi gerekir.
SORU: 2015/11 dönemine ait Ba formuna düzeltme yapmak istiyorum. Vergi dairem 2016 Ocak ayında değişti. Düzeltme yaparken hangi vergi dairesini seçmeliyim?
Vergi dairesi değişen mükellefler, düzeltme yaparken en son bağlı bulundukları vergi dairesini seçmeli. Dolayısıyla şu anda bağlı bulunduğunuz vergi dairesini seçerek düzeltme işlemini yapmanız gerekir.
SORU: Geçen yıl aralık ayının 7'sinde nev'i değiştirerek limited şirketten anonim şirkete döndük. Şubat ayına ait Ba-Bs formlarımızı limited şirket adına mı, anonim şirket adına mı vermeliyiz?
Aralık dönemi için, devrin gerçekleştiği tarihe kadar olan Ba-Bs bildirim formlarının limited şirket adına, devrin gerçekleştiği tarihten ay sonuna kadar olan Ba-Bs bildirim formlarının ise anonim şirket adına, takip eden ayın sonuna kadar verilmesi gerekir.
Adres: Alibeyli Mh. 501 Sk. Saçıkara Plaza No : 13 Kat : 2 Daire : 2 (Toprakkale Dolmuş Durağı Yanı) Merkez/OSMANİYE
Tel : 0328 814 85 09
Fax : 0328 814 85 09
Gsm: 0542 345 38 61
E-Posta: info@erdogansanal.com