Sorum yeraltı emeklilik şartları ile ilgili. 08.12.1977 doğumlu, 01.05.1995 ilk SSK girişim ve 2004 yılına kadar 1219 gün sigortam var. 10.02.2004 tarihinden itibaren ise maden yeraltında çalışmaya başladım ve halende çalışıyorum. Maden yeraltında ise 2600 günüm var. Toplamda ise 3800 günüm var. Sorum 1- Yeraltı çalışmalarım devam ederse ne zaman emekli olurum. 2- Normal şartlarda ne zaman emekli olurum. 3- Yeraltı çalışmalarının 1/4 primin üstüne eklendiği için 2008 öncesi ve sonrası değişir mi? 4- Ayrıca yeraltı emekliliğim ile ilgili, Kuruma “ne zaman emekli olurum diye sorduğumda bana 4000 maden yeraltı primini tamamlayıp, 20 yıl sigorta yaşı olduğunda emekli olabileceğimi” söylediler. Fakat sizin yazılarını takip ettiğimde veya internet ortamından baktığımda farklı seçenekler ile karşılaşıyorum. Bunu Kuruma sorduğumda ise net cevap vermiyorlar. Maden emeklilik şartları, çalışılan zorluk derecesi ile alakası var mı? Yani maden yeraltı olduktan sonra bütün hepsini kapsıyor mu? Bu sorumlarımıza cevap verirseniz minnettar kalırım.
Benim şu ana kadar verdiğim yanıtlar da Kurumdan söylenenlerde doğru. Ancak sizin gibi hem normal prim ödemesi hem de maden işyerlerinin yeraltı işlerinde çalışanlar için farklı seçenekler söz konusu.
1- Kurumdan da söylendiği gibi, en az 20 yıldan beri sigortalı olarak maden işyerlerinin yer altı işyerlerinde sürekli çalışan ve bu işlerde en az 5000 gün prim ödeyen sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanıyor.
Maden işyerinin yer altı işyerinde en az 4000 gün prim öderseniz, bu süreye 1/4 prim günü eklenir ve yeraltı maden işlerinde 5000 gün prim ödemiş olursunuz. 20 yıllık sigortalılık süreniz 01.05.2015 tarihinde doluyor. Yer altı maden işinde 4000 prim gününü tamamlamak için 1400 gün (yaklaşık 4 yıl) daha yeraltı maden işyerinde çalışmanız gerekiyor. 4000 prim gününü tamamladığınızda 20 yıllık sigortalılık süreniz de dolmuş olacağından, 4000 prim gününü tamamladığınız tarihte yaşlılık aylığına hak kazanırsınız.
2- Normal emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 55 yaş ve 5750 prim günü şartlarına tabisiniz. Ancak 1800 günden fazla yer altı çalışmanız olduğu için özel şartlara göre, 50 yaşınızı doldurmuş olmak koşuluyla 500 prim günü veya 15 yıllık sigortalılık süresi 3600 prim günü şartlarıyla emekli olma seçeneğiniz var.
Maden işyerlerinin yer altı veya yer altı münavebeli işlerinde en az 1800 gün çalışmış olan sigortalıların, bu işlerdeki prim ödeme gün sayıları toplamına dörtte bir eklendiğinden, bu seçeneğe göre prim gününüz yeterli. Bundan sonra prim ödemeseniz de 50 yaşınızı dolduracağınız 08.12.2027 tarihinde yaşlılık aylığına hak kazanırsınız.
Birinci seçeneğe göre ilave prim ödemeniz gerekmekle birlikte 01.05.2015 tarihinde emekliliğe hak kazanabilirken, ikinci seçeneğe göre mevcut prim gün sayınız yeterli olmakla birlikte, 50 yaşınızın dolması için 08.12.2027 tarihini beklemeniz gerekiyor.
3- 1 Ekim 2008 tarihinden önce maden işyerlerinin yer altı veya yer altı münavebeli işlerinde çalışmaya başlayan sigortalıların, bu işlerdeki 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası prim ödeme gün sayıları toplamına dörtte bir ekleniyor. İlave prim günü eklenmesi için bu çalışmaların 2008 öncesi ve sonrası olmasının önemi yok. Önemli olan bu işlerde en az 1800 gün çalışmış olmak.
4- İlave prim günü ve özel şartlarla emeklilik için maden işyerinde çalışmak yeterli değil. Maden işyerlerinin yer altı işlerinde çalışmış olmak gerekiyor.
Kaynak:://www.tebkobitv.com/uzmanlar/sezgin-ozcan
Adres: Alibeyli Mh. 501 Sk. Saçıkara Plaza No : 13 Kat : 2 Daire : 2 (Toprakkale Dolmuş Durağı Yanı) Merkez/OSMANİYE
Tel : 0328 814 85 09
Fax : 0328 814 85 09
Gsm: 0542 345 38 61
E-Posta: info@erdogansanal.com