Kaplıca Paranız Devletten

SGK gerekli koşullar sağlanmışsa kaplıca tedavisinin de masraflarını karşılıyor. Bunun için en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu alınması şart.

SGK sigortalılara sunduğu sağlık hizmetlerini Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) tek tek sıralıyor. Ancak ne yazık ki SUT’un normal vatandaş tarafından anlaşılması mümkün olmadığı gibi, ne tek başına hekim ne de tek başına bir sosyal güvenlik uzmanı tarafından da tam manasıyla değerlendirilebiliyor. SGK sağlıkta SUT’ta sıraladığı sağlık hizmetlerini, yol, gündelik ve refakatçi giderlerini karşılıyor. Ancak bu giderlerin karşılanması ancak uygun tanılar söz konusuysa gerçekleşiyor. Bunun yanında bazı özel durumlarda karşılanan giderler farklılaşabiliyor.

FİZİK TEDAVİ DE KAPSAMDA

Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri SUT kapsamında eğer uygun tanı ve raporlar söz konusuysa SGK tarafından karşılanıyor. Ancak bunun için tanı ve rapor çok önemli. 30 seansa kadar fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması için fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimince rapor yazılması gerekiyor. 31 seans ile 60 seansa kadar fizik tedavi alınabilmesi için ise en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu gerekiyor. Yani 30 seansa kadar tek doktordan alınan rapor geçerliyken, 30 seans sonrası kurul raporu gerekiyor. Fizik tedavi sayısının 60 seansın üzerinde olması halinde en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin yer aldığı ve üçüncü basamak sağlık kurumu tarafından düzenlenmiş sağlık kurulu raporu almak şart.

15 günde başlamak zorunda

Sigortalılar sağlık raporunu aldıktan sonra 15 gün içerisinde tedaviye başlamalılar. Bu sürenin geçirilmesi halinde yeniden rapor alınması gerekmektedir. Tedaviye başlanıldıktan sonra ara verilmesi ve bu aranın 5 işgününden fazla olması halinde SGK masrafların karşılanması için yeniden rapor düzenlenmesini şart koşmaktadır. SGK gerekli koşullar sağlanmışsa kaplıca tedavisinin de masraflarını karşılıyor. Bunun için öncelikle en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji hekiminin yer aldığı sağlık kurulları tarafından rapor düzenlenmesi şart.

Tüm tedaviler mümkün mü?

SGK uygun raporlarla belgelenmiş fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde bir bölge için en fazla 30 tedaviyi karşılıyor. Yani SGK bir kişi için bir yılda aynı bölgeden en fazla 30 seans fizik tedavinin masraflarını üstleniyor. Bu sayının üstüne çıkan tedaviler SGK tarafından karşılanmıyor. Bazı istisnai tanılarda SGK tarafından karşılanan fizik tedavi sayısı sınırı olmaksızın tanı sonrası bir yıl içerisindeki tedavilerin karşılanması söz konusudur. Bu tanılarda tedavinin bir yıldan uzun sürmesi halinde devam eden yıllarda 60 seansa kadar tedaviler SGK tarafından karşılanıyor.

150 kaplıca listede

Sigortalılar bu raporu aldıktan sonra 6 ay içerisinde kaplıca tedavisine başlamak zorundalar. Raporu alanlar Sağlık Bakanlığı’nın işletme izni verdiği kaplıcalardan bu tedavileri almak durumundalar. Aksi halde SGK izni olmayan kuruluşlarda yapılan tedavilerin masraflarını karşılamamaktadır. SGK’nın internet sitesinde yer alan listede bugün için 197 kaplıca merkezinin Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirildiği görülüyor. Listede en çok merkez Ankara’da yer alıyor. Bunun dışında Afyon ve Nevşehir’de işletme izni almış 18 merkez bulunuyor.

Yolu da karşılıyor

RAPORUN düzenlendiği tarihten itibaren 5 işgünü içinde kaplıcaya başvurulması halinde sigortalının yol giderlerini de SGK ödüyor. Bunun dışında aynı raporda tıbben refakatin gerekli olduğunun belirtilmesi halinde refakatçinin yol giderlerinin ve gündeliklerinin de SGK tarafından karşılanması mümkündür.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/kaplica-paraniz-devletten/haber-449489

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları