İşten işveren tarafından ihbar öneli verilerek işten çıkarılan işçilere her gün iki saat iş arama izni verilmesi kanuni zorunluluktur. İş arama izinleri, işçinin kararına bağlı olarak, toplu olarak haftanın bir veya birkaç günü izinli sayılarak da kullanılabilir.
İşverence işçiye iş arama izni verilmez de bu saatlerde çalıştırılırsa hem normal çalışma ücretlerini alır hem de yüzde 100 zamlı bir ücret daha ödenmek zorunda kalınır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 17’nci maddesine göre işveren tarafından işten çıkarılacak işçiye işveren en az aşağıdaki süreler kadar önceden haber vermek zorundadır.
ÖNCE HABER VERİLİR İlgili maddeye göre, “Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.
İş sözleşmeleri; a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra, b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra, c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra, d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.” Görüldüğü üzere, işçinin o iş yerindeki çalışma süresine göre işçiye sürpriz yapmadan en az iki hafta önceden işten çıkarılacağı haber verilmelidir ki bu süre kıdeme göre sekiz haftaya kadar da çıkabilmektedir.
İŞ ARAMA İZNİ KANUN'DA BELİRTİLİYOR 4857 sayılı İş Kanunu’nun 27’nci maddesine göre; “Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır. İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde 100 zamlı öder.”
EMEKLİLERE DE KIDEM TAZMİNATI ÖDENİR Ali Bey, babam emekli olduktan sonra tekrar özel bir şirkette çalışmaya başladı. İkinci kez kıdem tazminatı alabileceğini söylenmişti. Kıdem tazminatını hak etmesi için herhangi bir süre gereklimi veya kendi isteğiyle istediği zaman ayrılırsa tazminatı hak edebilir mi? (Hacı Tek) Sayın okurum, kıdem tazminatı konusu İş Kanunu’nun konusudur emeklilik ise sosyal güvenlik hukukunun konusudur. Yani işçiler normal-emekli diye ayrılmaz. Nereden emekli olursa olsun bir emekli hizmet sözleşmesine istinaden çalışmaya devam ediyorsa İş Kanunu’nun verdiği tüm işçilik haklarından yararlanabilirler. Diğer çalışanlar gibi yıllık ücretli izin hakları da vardır, kıdem ve ihbar tazminatı hakkı da vardır.
Bu nedenle de babanız kendisi haklı sebeple (4857/24 üncü madde gereğince) işi bırakırsa veya işveren tarafından gerek Kanun’un 17’nci maddesi gerekse de 25’inci maddenin II bendi hariç diğer bentlerine göre işten çıkarılırsa o iş yerinde çalıştığı her bir yıl için bir brüt ücret tutarı kadar kıdem tazminatına hak kazanır.
Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta,