İşsizlik Maaşı ve Gelir Testi

İşsizlik maaşı alan kişilere İŞKUR tarafından genel sağlık sigortası yatırılıyor. İşsizlik maaşı alan kişinin bakmakla yükümlü olduğu eşi de bu süre boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor ve gelir testi yaptırması da gerekmiyor.

SORU: 14.06.2014 tarihli yazınızda, işsizlik maaşı alan kişinin eşlerinin de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğini belirtmişsiniz. Benim merak ettiğim işsizlik maaşı alan kişilerin eşleri GSS yaptırmak zorunluluğundan da kurtulur mu? (Eray Uçmak)
CEVAP: İşsizlik maaşı alan kişiler adına İŞKUR tarafından genel sağlık sigortası yatırılmaktadır. İşsizlik maaşı alan bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişi konumundaki eşi de, işsiz kişi işsizlik maaşı aldığı süre boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Bu süre içerisinde gelir testi yaptırması gerekmez.

Eşi, 360 günlük prim ödeyen tayin isteyebilir
SORU: Eşim 07.07.2015 tarihinde Şanlıurfa’ya hemşire olarak atandı. Ben bir kamu kurumunda 2 yıldır taşeron aracılığıyla çalışıyorum. Öncesinde de Ek-5 sigortası yatırıyordum. Taşeron olduğum için ihale dönemlerinde SGK girdi çıktısı var fakat pirim eksiği yok. Eş durumundan nakil için bunlar herhangi bir sorun oluşturur mu? (Hasan Fideli)
CEVAP: Toplu sözleşme görüşmeleri sonrasında yönetmelikte değişiklik yapıldı. Buna göre devlet memurunun özel sektörde çalışan eşi dolayısıyla tayin isteyebilmesi için özel sektörde çalışan eşin son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olması yeterli. Bu durumda eşiniz sizin çalışmanız dolayısıyla tayin isteyebilir.

3.600 gün şartı malullükte yok
SORU: Annem 01.03.1961 doğumlu, işe giriş tarihi 1985. Prim gün sayısı 1.681. Çocuklar için 2+2 doğum borçlanması yapabilir. Aynı zamanda devlet hastanesinden alınmış yüzde 60 engelli raporu var. 1.800 günden malulen emekli olabilir mi, yoksa 3.600 günü beklemek zorunda mı? (İlker Gürler)
CEVAP: Engellilik raporuyla çalışma gücü kaybı tespit raporu farklıdır. Annenizin çalışma gücü kaybının tespit edilmesi şart. Bu sevkin alınabilmesi için 1.800 gün prim ödemesi bulunması gerekiyor. Ancak borçlanmayla 1.800 gün tamamlanabilecek durumdaysa SGK sevki gerçekleştir. Bu raporda eğer çalışma gücündeki kayıp yüzde 60 ve üzerinde belirlenirse doğum borçlanmasıyla eksik günleri tamamlayarak malullük aylığı alabilir. 3.600 gün prim ödeme şartı malullükte söz konusu değildir.

Patron farklı bölüme alabilir
SORU: Meslek hastalığına maruz kalmıştır raporum var (heyet raporu). İşyeri raporu ciddiye almıyor. 2 aydır raporluyum. İşverenden sağlık gerekçesi sebebiyle haklarımı alarak çıkış talep ettim, kabul edilmedi. Uygun bir bölüme alınabileceğim ifade edildi. Bölüm değişikliğini kabul etmeme gibi bir hakkım var mıdır? (Safa Soruklu)
CEVAP: Bu durumda değişikliği kabul etmeniz gerekir. Ancak bu işte de hastalığınıza konu riskler varsa istifa edip tazminat talep
edebilirsiniz.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/issizlik-maasi-alanin-esi-gelir-testi-yaptirmayabilir/haber-447811

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları