İş Verenler Dikkat...

2011 yılında yürürlüğe giren genç ve kadın istihdamını teşvik uygulaması bu yıl sonunda bitiyor. Bu yüzden işverenlerin acele etmesinde fayda var.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son on yıl içerisinde genç işsizliği oranı dalgalı bir seyir izliyor. Bu oran, 2008 yılında %23,3 ile zirve yaparken, 2011 yılında %16,3'lük seviyeye düşmeyi başardı. Ancak bu yıldan sonra tekrar yükselme eğilimine girdi. Ülkemizde genç işsizliği son aylarda %18-19 bandında seyrediyor. Yani oldukça yüksek seviyelerde.
Ülkemizde kadın işsizliği de oldukça yüksek seviyelerde. Öyle ki erkek nüfusta işsizlik oranı %9 iken kadın nüfusunda 13,5 düzeyinde.

Genç ve Kadın İstihdamı Teşvik Ediliyor
Genç ve kadın işsizliğindeki yüksek oranlar, 2008'den bu yana bazı önlemlerin alınmasına neden oldu. 2008 yılında getirilen genç ve kadın istihdamını teşvik uygulaması 2010 yılında sona erdi. Bunun üzerine 2011 yılında yeni bir teşvik sistemi daha getirildi ve bu teşvik uygulaması da 31 Aralık 2015 tarihinde sona erecek.
Daha doğrusu eğer 31 Aralık 2015 tarihine kadar genç ve kadın işçi işe alırsanız teşvikten faydalanabileceksiniz. 2016'dan itibaren alınacak işçilerde ise bu teşvik uygulanmayacak.

Yararlanma Şartları Neler?
Genç ve kadın istihdamı teşvikinden yararlanabilmenin bazı şartları var. Bu şartlar şöyle:
İşçi 31 Aralık 2015 tarihine kadar işe alınmalı.
Genç işçi 18-29 yaş arasında, kadın işçi ise 18 yaşından büyük olmalı.
İşe alındığı tarihten önceki altı aylık dönemde işsiz olmalı.
İşçi, ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılmalı.
İşverenin SGK'ya borcu bulunmamalı ve prim belgelerini süresinde SGK'ya vermeli.

Teşvik İle 54 Ay Prim Ödemeyin
Eğer işe alınan genç ve kadın işçiler mesleki yeterlilik belgesine sahipse işveren primi 48 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu tarafından ödeniyor. Mesleki yeterlilik belgesi yok ama mesleki ve teknik eğitim veren kurumlardan mezun olan ya da Türkiye İş Kurumu'nun düzenlediği işgücü yetiştirme kurslarını bitirenleri istihdam edenlere ise 36 ay süreyle teşvik sağlanıyor. Bu iki belgeye sahip olmayanları istihdam edenler için ise 24 aylık teşvik var.
Eğer işçi, İŞKUR'a kayıtlı bir işsiz ise yukarıdaki sürelere 6 ay daha ilave ediliyor. Böylece teşvik süresi 54 aya yani 4,5 yıla kadar çıkıyor.
Bu anlattıklarımız şu anlama geliyor: Eğer 31 Aralık 2015'e kadar saydığımız şartları taşıyan bir işçi işe alırsanız 54 ay boyunca işveren olarak SGK'ya işveren primi ödemeyeceksiniz. Sadece işçinin maaşından kesilen işçi payını SGK'ya yatırmanız yeterli olacak.

Kayıt dışı Çalışma Olursa 1 Yıl Yasak Var
Genç ve kadın istihdamının teşviki uygulamasından yararlanacak işverenlerin dikkat etmeleri gereken başka noktalar da var. İşyerinde yapılan kontrol ve denetimler sonucunda çalıştırdığı sigortalıları SGK'ya bildirmediği tespit edilen işverenler hakkında, bahse konu teşvik bir yıl süreyle uygulanmıyor. Yani işveren bir yıl boyunca teşvikten yasaklanıyor. Bu sebeple geçmişe dönük ceza yememek için sakın sigortasız işçi çalıştırmayın.

Kaynak: http://www.meydangazetesi.com.tr/isverenler-dikkat-tesvik-icin-son-gunler-makale,2074.html

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları