Gurbetçi Hizmet Bekliyor

Bir önceki yazımızda, ABD’de yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye-ABD arasında ikili sosyal güvenlik sözleşmesi talep ettiklerini ifade etmiştik.

Seminerlerimize katılan gurbetçilerimizin bir diğer talebi ise yurtdışı temsilciliklerimizdeki ataşelik ve müşavirlik hizmetlerinin iyileştirilmesi. Aslında bu sadece ABD’deki değil, bütün yurtdışında yaşayan Türkler’in ortak problemi.

Liyakate bakılmalı
Bürokraside görev yapanlar bilir, bakanlıkların yurtdışı ataşe ve müşavir atamaları liyakatten ziyade siyasi saiklerle yapılır. Türkiye’de hükümetin görevden almak istediği yüksek bürokratlar, bir nevi teselli ikramiyesi kabilinden yurtdışı temsilci olarak görevlendirilir. Böylece hem hükümet bu bürokrattan kurtulmuş olur hem de yurtdışı görev payesi ile bürokratın gönlü alınır. Fakat bu arada olan yurtdışındaki gurbetçimize olur. Sahayı, gittiği ülkeyi ve o ülke özelinde gurbetçilerimizin sorununu bilmeyen bürokrat, kimsenin derdine derman olamaz. Acemiliği atlatıp tam işe vakıf olacağı zaman ise Türkiye’ye çekilir. Çünkü sırada hükümetin kurtulmak istediği diğer bürokratlar vardır!

İşte bu sorun maalesef sosyal güvenlik alanında da aynen geçerli. Sosyal güvenlik mevzuatı zaten yeterince karmaşık fakat konu yurtdışı olduğunda çok daha karmaşık hal alıyor. Bu alanda gurbetçiye hizmet verecek kişilerin gerçekten iyi yetişmiş, alanında uzman ve gündemi takip eden kişilerden seçilmesi gerekiyor. Maalesef uygulamada durum bunun tam tersi. Bu yüzden, ilgili ateşe ve müşavirliklerden hizmet alamayan vatandaşlarımız, derdini iş takipçileriyle çözmek zorunda kalıyor.

Bunlardan da ehil olmayanlara düşerse, hem parası hem zamanı zayi oluyor. Bu konunun çözümü, devlet olarak yurtdışına temsilci gönderme mekanizmasının topyekûn gözden geçirilmesiyle mümkün. Gurbetçilerimizin özgüvenini yükseltmek ve ülkemize aidiyetlerini güçlendirmek istiyorsak, hamasi nutuklar yerine emaneti ehline vererek işe başlamalıyız.

Yıllık izinde toplam süreye bakılır
Soru: Sadettin Bey, ben askerden önce çalışmış olduğum şirkete askerden geldikten 15 gün sonra yine başladım. Bildiğim kadarıyla askerden önce çalışılan firmada askerden sonra yine devam edince, yıllık izin hesaplamasına askerlik öncesi çalışmalar da dahil ediliyormuş. Bu bilgi doğru mudur? Yoksa benim izin hakkım askerlik sonrası işe başlangıç tarihime göre mi belirlenir? Mehmet G.
Cevap: Değerli okurum, aynı işyerinde aralıklarla çalışma durumunda, kıdeme bağlı haklar toplam çalışma süresi üzerinden hesaplanır. Buna göre askerlik öncesi çalıştığınız işyerinizde askerden sonra da devam etmeniz halinde, izin hakkınız toplam süre dikkate alınarak hesaplanır. Hatta bir Yargıtay kararına göre, askere giderken kıdem tazminatınızı almış olsanız bile, yıllık izin hesabınız yine toplam çalışma sürenize göre yapılmalıdır (Yargıtay 9. HD.05.07.2010 E. 2008/33424 K. 2010/22100).

Kaynak: http://www.bugun.com.tr/gurbetci-hizmet-bekliyor-yazisi-1890078

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları