Almanya gibi güneşli günleri sayılı olan bir ülke, aşağı yukarı Türkiyenin kurulu gücü kadar bir miktarda güneş enerjisi elde ediyor, diğer bir ifade ile bedava enerji elde ediyor. Bu inanılacak gibi değil. İnanması güç bir olay.
Bu konuda araştırmalara başladım ve bu yazıyı yazmak ve sizlerle paylaşmak ihtiyacını duydum.
1.Türkiyede güneş enerjisi yatırımları 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun hükümlerine göre yapılır.
Ön müsaade konusu, yatırım ön izinleri ve benzeri konularda bu kanun hükümlerine göre izinler alınarak yatırıma başlanabilir.
2.Yatırım teşvik belgesi, ön izin ve lisanslar alındıktan sonra 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Karar hükümlerine göre ilgili birimlere müracaat edilerek alınır.
3.Teşvik belgesinde KDV muafiyeti ve gümrük vergisi muafiyeti bulunur.
4.Uygun görüldüğü takdirde diğer teşvikler de verilebilir.
5.Devlet güneş enerjisinden elde edilen enerjiye alım garantisinde bulunur.
6.Devlet, güneş enerjisinden elde edilen elektriğin kilovatına 13,3 cent (ABD doları) bedel üzerinden ödeme yapar.
7.Yatırım tamamen yerli üretimle karşılanırsa, devlet üretilen enerjiyi kanunda belirtilen II. sayılı listede belirtilen ilave fiyatlarla satın alır.
8.Devlet, arazi kullanımında güneş enerjisi yatırımcısını destekler.
9.Destek süresi maksimum 10 yıldır.
10.Güneş enerjisine dayalı üretimin artması için devlet her türlü kolaylığı sağlamaktadır.
Kısaca bahsettiğimiz bu teşviklerden yatırımcı neden faydalanmasın ki?
Bu arada İspanyada güneş enerjisi elde etmede kullanılan yeni bir teknoloji ile günde 24 saat güneş enerjisinden elektrik üretmek mümkün olduğu şeklinde bir haber de okudum. Bu haberi de sizlerle paylaşmak isterim.
Geceleri çalışan güneş enerjisi santrali
İspanyanın Sevilla ile Cordoba kentleri arasında kalan Andalusinin ovalarında kurulu Gemasolar güneş enerjisi santrali, 7/24 elektrik üretimi yapabilme özelliğiyle dünyada bir ilk.
Her biri 120 metre kare büyüklüğünde 2600 güneş panelinden oluşan enerji santrali, 480 dönüm arazi üzerinde kurulu.
Santralin başteknisyeni Santago Arias, Gemasolar, dünyanın gece ve gündüz elektrik üreten tek santrali derken, santraldeki çalışma sistemini şöyle özetledi:
Buradaki mekanizma çok basit...
Paneller, güneş ışınlarını kuleye iletiyor. Burada, ışınların Dünyaya ulaştıkları enerji bin kat daha yoğun olarak elde ediliyor.
Enerji, 500 dereceden daha yüksek sıcaklıkta erimiş tuzla dolu depolarda saklanıyor.
Tuz, elektrik üreten türbinlerin dönmesi için buharın ortaya çıkmasında kullanılıyor.
Gemasoları diğer güneş enerji santrallerinden farklı kılan, enerji depolama kapasitesi. Santral, gün içinde elde ettiği enerjiyi kullanarak gece boyu elektrik üretimine devam edebiliyor.
Gemasolar, 7/24 elektrik üretebilme özelliği sayesinde depolama kapasitesi olmayan bir santrale kıyasla yüzde 60 daha fazla enerji üretimi yapabiliyor.
Standart güneş enerjisi santralleri yılda ortalama 1200-2000 saat çalışabilirken, Gemasolar yılda 6400 saat elektrik üretebiliyor.
İspanya, yenilebilir enerji alanında özellikle devlet yatırımlarıyla büyük atılım sağladı.
Avrupanın rüzgar enerjisinden en çok enerji üreten ülkesi olan İspanya, güneş enerjisinde Almanyanın ardından ikinci sırada yer alıyor.
Elin oğlu, güneş olmayan ülkesinde güneş santralı işletiyor, biz Türkiye olarak daha iyisini yapmalıyız diyorum.
Cevdet Akçakoca
Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta,