GSS Kalkıyor mu? - 2 Ekim 2015

Genel sağlık sigortası için 30 Eylül yani geçtiğimiz çarşamba günü gelir testine başvurma süresi doldu. Yüz binlerce vatandaş gelir testi için kaymakamlıklar önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bu arada konudan haberdar olmayan veya kuyruklar sebebiyle başvuru yapamayan yüz binler de var.

Öte yandan önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem tarafından yapılan açıklama kafaları karıştırdı. Erdem, Bakanlar Kurulu kararıyla GSS borcu olan vatandaşların devlet hastanelerine ve üniversite hastanelerine gidebilmeleri için düzenleme yapılacağını duyurdu. Haliyle, “aman borcumu ödeyeyim de sağlık hizmeti alabileyim” diyen milyonlarca vatandaş bu açıklamayla şaşkınlık yaşadı!

Kanun gerekiyor
Öncelikle, 5510 Sayılı Kanun’un 67. maddesi gereği, 60 günde fazla prim borcu olan vatandaşlar sağlık hizmeti alamıyorlar. Yani ne devlet ne de özel sağlık kuruluşlarına başvurabiliyorlar. Dolayısıyla Sayın Bakan’ın ifade ettiği şekilde, Bakanlar Kurulu kararıyla bu kişilere hastane yolu açılamaz. Bunun için söz konusu kanun hükmünün değişmesi gerekir. Ya Bakan Bey’in açıklamasında hata var ya da ajansın haber metninde.

İkincisi, böyle bir düzenleme zorunlu GSS uygulamasını anlamsız hale getirir. Düşünün, herhangi bir sosyal güvenceniz yok ve zorunlu olarak GSS kapsamına alındınız. Böylece her ay SGK’da prim borcunuz birikmeye başladı. Fakat bu borcunuza rağmen devlet ve üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alabilecekseniz, borcunuzu neden ödeyesiniz ki? Borcunuzu öderseniz, tek avantajınız özel hastanelere de gidebilecek olmanız. Bunun için de kimse GSS primi ödemeyi istemez.

Bir karar verilmeli
Sadede gelecek olursak; bir ülkenin sağlık ve sosyal güvenlik sistemiyle bu kadar -keyfi- oynanmaz. Milyonlarca insanı ilgilendiren bir konuda altı ayda bir düzenleme yapılabilir mi? Düşünün;

* 1 Ocak 2012’den beri düzenli olarak GSS primi ödemişsiniz. Neden? Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için.

* Önceki gün kaymakamlıklar önünde kilometreyi aşan kuyruklara girmişsiniz. Neden? Gelir testi yaptırıp, GSS borcunuzu ödeyip, sağlık hizmeti alabilmek için.

Fakat sonra bir açıklama duyuyorsunuz; GSS borcu olan da sağlık hizmeti alabilecek! Eğer bir düzenleme yapacaksanız, böyle kıyısından köşesinden değil, sağlık ve sosyal güvenlik sistemini bir arada gözeten kapsamlı bir şekilde yaparsınız. Ayrıca bunu, yüz binlerce insanı gelir testi sırasında perişan etmeden ve bugüne kadar primini düzenli ödeyenleri rencide etmeden yaparsınız.

Dul aylığınız kesilmez
Soru: Sadettin Bey, ben vefat eden Bağ-Kurlu eşimden dul aylığı alıyorum. Önümüzdeki ay kendim de isteğe bağlı sigortadan emekli olacağım. Kendim emekli aylığı almaya başladığımda eşimden bağlanan dul aylığı kesilecek mi? Emekli olduktan sonra SGK’ya dul aylığımla ilgili bir başvuru yapmam gerekiyor mu? Şerife E.
Cevap: Değerli okurum, kendiniz emekli olduğunuzda eşinizden bağlanan dul aylığı kesilmez. Eğer yetim aylığı alan çocuğunuz varsa, aynı dul aylığınızı kendi emekli aylığı ile birlikte almaya devam edersiniz. Yetim aylığı alan çocuğunuz yoksa yüzde 75 oranında almakta olduğunuz dul aylığınız yüzde 50’ye düşer. Yani aylığınızda üçte bir oranında azalma olur.

Kaynak: http://www.bugun.com.tr/gss-kalkiyor-mu-yazisi-1856655

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları