Enflasyon Raporu Açıklandı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon raporunu açıklandı. 2015 enflasyon tahmini yüzde 5,5'ten yüzde 6,8'e revize edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Enflasyon Raporu'nu açıkladı.

Başçı'nın konuşmasından satır başları şöyle;

2015 yılının ilk çeyreği küresel finans piyasalarındaki oynaklığın devam ettiği bir dönem oldu. Bu gelişmede küresel para politikalarındaki farklılaşmanın sürmesi, normalleşme sürecine dair belirsizlikler ve iktisadi faaliyetteki zayıf seyir etkili oldu.

Buna bağlı olarak, gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları zayıf seyretti ve döviz kuru oynaklıkları arttı. Benzer şekilde gelişmekte olan ülke risk primleri de dalgalı bir görünüm sergiledi.

Küresel belirsizliklerin yoğun olduğu bu dönemin Türkiye ekonomisi açısından çeşitli fırsatlar ve zorluklar barındırdığını düşünüyoruz.

Bir tarafta, düşük seyreden emtia fiyatları girdi maliyetlerini olumlu yönde etkileyerek enflasyon ve dış denge üzerinde doğrudan iyileştirici rol oynuyor.

Buna ek olarak, düşük düzeylerde seyreden enerji fiyatları kaynaklı harcanabilir gelir artışı büyümeyi destekleyebilecek bir faktör olarak ortaya çıkıyor.

Düşük uzun vadeli faizleri ise ekonomi açısından destekleyici bir unsur olarak görüyoruz. Bu çerçevede düşük küresel faiz ortamında dış borç vadelerinin uzatılmasının ve basiretli borçlanmanın desteklenmesinin finansal istikrarı güçlendireceğini değerlendiriyoruz.

Ayrıca, para politikalarındaki farklılaşma sonucunda Euro/dolar paritesinde gözlenen aşırı oynaklığın ülkemizin dış talep dağılımına bağlı olarak ihracatımız açısından bir zorluk oluşturduğunu gözlüyoruz.

Üretim tarafında arz yönlü gelişmeler sonucu tarım sektörü katma değerinde düşüş yaşanması bu yavaşlamada etkili oldu. Harcama tarafında ise net ihracat büyümeye katkı veren en önemli kalem oldu. Bu gelişmelere bağlı olarak 2014 yılında cari açıkta önemli bir iyileşme gerçekleşti.

2015 yılı ilk çeyreğine ilişkin sahip olduğumuz veriler bize, iktisadi faaliyette hem iç talep hem de dış talep kaynaklı bir ivme kaybına işaret ediyor. İlk çeyrekteki zayıf seyir sonrasında iktisadi faaliyetin ılımlı ve kademeli bir şekilde toparlanacağını düşünüyoruz

Gıda enflasyonunun yüksek seyri ise bu dönemde tüketici enflasyonundaki düşüşü geciktiren en temel gelişme oldu.

Maliyet yönlü baskılar nedeni ile enflasyon görünümü bir miktar bozulmakla birlikte temkinli para politikası duruşu ve gıda fiyatlarında yaşanması muhtemel bir düzeltme sonucunda enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceğini tahmin ediyoruz

Krediler ılımlı seyrini sürdürdü. Ticari kredilerin tüketici kredilerine kıyasla daha hızlı büyüdüğünü görüyoruz. Bunun finansal istikrara katkı sağladığını düşünüyoruz.

Gıda fiyatları ilk çeyrekte enflasyona katkı sağlayan en büyük kalem oldu. İç talep ikinci çeyrekten sonra toparlanacak. Tarımdan büyümeye önemli bir katkı gelmesini bekliyoruz.

Ortalama petrol fiyatları varsayımını 2015 için yüzde 9 olarak güncelledik. Gıda enflasyonu varsayımını yılsonu için yüzde 9 olarak koruduk

2015 ENFLASYON TAHMİNİ

2015 yıl sonu enflasyon tahminimizi 1,3 puan yukarı güncelleyerek yüzde 5,5'ten yüzde 6,8'e yükselttik.

Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2015 yılı sonunda yüzde 5,6 ile yüzde 8 aralığında orta noktası yüzde 6,8 olacağını öngörüyoruz.

2016 yılı sonunda ise yüzde 3,7 ile yüzde 7,3 aralığında orta noktası yüzde 5,5 gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz.

İktisadi faaliyette ve çıktı açığında aşağı yönde yapılan güncellemenin ise 2015 yıl sonu enflasyon tahminini 0,1 puan düşürücü etkisi oldu.  

Ayrıca, geçtiğimiz raporda yüzde 5 olarak verilen 2016 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 5,5'e çektik.

Bu güncellemenin 0,3 puanını yakın dönemde Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarında yaşanan gelişmelerin gecikmeli etkileri, 0,2 puanlık kısmını ise 2016 yılı için petrol fiyatlarında yapılan yukarı yönlü güncelleme nedeniyle gerçekleştirdik.

Maliyet yönlü baskılar nedeni ile enflasyon görünümü bir miktar bozulmakla birlikte temkinli para politikası duruşu ve gıda fiyatlarında yaşanması muhtemel bir düzeltme sonucunda enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Nisan ayında hava koşulları geçen yılki tahribatı yapmayacak

Yurtiçi ve yurtdışı gıda fiyatlarında yılın ikinci yarısında düzeltme bekliyoruz.

Gıdada hava koşullarına rağmen ilave tedbir alınmazsa işimiz zorlaşır.

Marjinal faizle piyasaya kararlılık mesajı veriyoruz.

Döviz kuru hareketleri her zaman olabilir ancak kalıcı hasar bırakmıyor bunlar.

Bankalarımız kısa vadeli borçlanmayı tercih ettiler 1 yıl gibi. Biz bunu 2-3-5 yıla kadar uzamasını teşvik etmeye çalıştık, zorunlu karşılıklarla. Bankalarımız hemen bu mesajı aldılar ve etkili oldu.

YABANCI PARAYA FAİZ

İlave bir tedbir daha söz konusu olabilir. Yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödemesi yapabiliriz.

Teknik olarak yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödemesiyle ilgili duyuruyu hafta sonu yapıp, uygulamaya önümüzdeki hafta başlayabiliriz

Türkiye olarak mutlaka enflasyonu düşen ülkeler arasında olmalıyız. Bunun için gerekli iradeye sahibiz.

KUR SEVİYESİ STRES TESTİ OLDU

Şu ana kadar döviz borcu olan şirketlerden şikayet almadık. Kur seviyesi bir çeşit stres testi oldu, Şu ana kadar sıkıntı çıkmadı.

Türk Lirasında aşırı zayıflama orta uzun vade de enflasyonu etkilerse politika tepkisi verilir.Politika tepkisi vermemiz gerekiyorsa, tepki verebiliriz.

Rezervlerimiz 122 milyar dolar tamamı borç verilebilir durumda.

ENFLASYON BU AY TAŞ ÇATLASA %8 OLUR

Enflasyonda bir katılık yok ama başarılı da diyemeyiz.

Enflasyon bu ay taş çatlasa yüzde 8 olur, bundan sonra da düşmeye başlar.

GÜN GÜN HAMLE BEKLEMEYİN

Kurda hareketlilik için gün gün hamle beklememek gerek, ayda bir olarak toplanıp karar veririz.

Kur oynaklığının enflasyona etkisi var ama eskisi kadar yüksek değil. Gereken zamanda gereken tepkiyi veririz.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/finans/enflasyon-raporu-aciklandi/haber-402115

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları