Emeklilik İçin Gün Bekleyenler Dikkat!

 Ankara’dan okurumuz Abdullah Eşrefoğlu soruyor: “05.10.1969 doğumluyum. SSK’lı olarak çalışmaya devam ediyorum. Ama eskiden çalışırken sigortasız çalışmıştım, o günlerimi SGK’ya bildirmemişler. Edevlette ilk çalışmaya başlamam 01.04.1996 görünüyor. Toplam 3540 gün SSK hizmetim görünüyor e-devletten bakınca. Bir ara dükkan açmıştım, Bağkur’da toplam 36 ay prim ödemiştim, onlar da var. Nasıl, ne zaman emekli olabilirim? Askerlik dönemini borçlanabilir miyim, borçlansam işime yarar mı?”

Sayın okurumuz, gönderdiğiniz hizmet dökümüne göre ilk işe başlama tarihiniz 01.04.1996 tarihi.

Bundan önce çalışmanız olsa bile, kayıtdışı çalıştırılmışsınız, SGK’da günleriniz görünmüyor. Bu günler için hizmet tespiti davası açma süresini de kaçırmışsınız. Ama elinizde sonradan düzenlenemeyecek nitelikte belge varsa SGK’ya şikayet edip eski günlerinizi alma ihtimaliniz var.

Ancak şuanki kayıtlara göre 1996 tarihli işe girişiniz. Bu ilk işe giriş tarihine göre kademeli emekliliğe tabi olanlar arasındasınız. 08.09.1976 tarihi sonrasında ilk kez sigortalı olanlar kademeli sisteme tabidir.

Buna göre normal koşullarda 25 yıl sigortalılık süresi, 56 yaşın ikmali ve 5825 gün prim ödeme gün sayısı ile emekli olma hakkınız var. 

Hizmet Gününüz Eksik Geliyor

Gönderdiğiniz gün dökümüne göre sigortalılık süresi şartınız olan 25 yıl da 01.04.2021’de dolacak.

Öte yandan hizmet dökümünüze göre 3540 gün SSK hizmetimiz var bugün itibariyle. Üç yıllık Bağ-Kur hizmetinizi de katınca 4620 gün toplam hizmetiniz bulunuyor.

Bu ise 5825 günü doldurmak için üç buçuk yıla yakın bir süreniz olduğunu gösteriyor. Bu süresi sigortalı geçirmeniz halinde emekli olabilme şartlarını sağlayacaksınız.

Şuanki gibi çalışmaya devam ederseniz 2018’in ortalarında gün şartınız da dolmuş olacak.

Ancak siz de emeklilikte yaşa takılanlardansınız...

Emeklilikte Yaş Şartı Bulunuyor

2018 yılında gün şartınız, 2021’de de sigortalılık süreniz dolmuş olacak, emekli aylığı alabilecek şartları sağlayacaksınız.

Ancak kademeli sistemde yaş şartı da bulunmakta. Günü dolduran kişiler yaş şartını da doldurmayı bekliyor.

Siz, halen 45 yaşında bulunuyorsunuz. Emekliliğiniz için 56 yaşını doldurup 57 yaşından gün almanız zorunlu.

Bu ise en erken 05.10.2025 tarihinde emekli olabileceğiniz anlamına geliyor.

Emeklilikte yaşa takıldığınız için emekli olabileceğiniz tarih dört yıl gecikiyor...

Erken Emekli Olmak İçin Ne Yapmalı?

Askerlik yapma tarihini göndermemişsiniz. Oysa sizin durumunuzda askerlik yapılan tarih önem arz ediyor.

Yaşa takıldığınız için askerlik günlerinizi borçlanmanız sayesinde daha erken yaşta emekli olmanız söz konusu olabilecek.

Yaşınıza baktığımda askerliğe gittiğiniz tarihin ilk işe giriş yaptığınız tarihten önce olduğunu görüyorum.

Askerlik celbinizin geldiği dönem 1989 olmalı. Bu dönemde askerlik 18 ay olarak yapılıyordu. Askerlik borçlanması yaparak ödemeniz halinde hem işe giriş tarihiniz geriye gidecek, hem daha az günle ve daha erken yaşta emekli olacaksınız, hem de eksik günleriniz azalacak.

Askerlik Borçlanması İle İş Giriş Tarihi Geriye Gider

Askerlik borçlanması yalnızca ilk işe giriş tarihi askerlikten sonra olan kişilere erken emeklilik sağlar. Askerlik süresini borçlanarak sigortalılığına saydıran bu kişilerin ilk işe giriş tarihleri borçlanma gün sayısı kadar geriye gider.

Askerlik borçlanmasını yapmanız halinde işe giriş tarihi askerlik borçlanması kadar geriye gidecektir. Sizin durumunuzda 18 ayın tamamını değil yalnızca 5 ayı borçlanmanız işinize yarıyor, kademeli sistemde daha iyi bir kademeye girmenizi sağlıyor.

Bu takdirde emeklilik koşullarınız 25 yıl sigortalılık süresi, 55 yaş ve 5750 güne düşecek.

Bu sayede hem emeklilik tarihiniz 05.10.2024 tarihine çekilecek hem de daha az gün çalışarak emekli olabilecekiniz.

Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

Askerlik borçlanmasını hemen yada emekli dilekçesini vermeden önce yapmanız mümkündür.

Borçlanma yapılan tarihteki asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı olan azami günlük kazanç arasında olmak üzere sizin belirleyeceğiniz tutarın yüzde 32’si üzerinden borçlanma yapabilirsiniz.

1 Temmuza kadar borçlanma yapmanız halinde aylık borçlanma tutarı en az aylık 384 TL 48 Kuruş’tur. Bu tutar 1 Temmuz’da asgari ücrete paralel olarak artacaktır.

Sizin durumunuzda borçlanmayı en alt tutar üzerinden yapmanızı tavsiye ederiz.

Beş ayı borçlanırsanız en az 1922 TL ödemeniz gerekir.

Yaşı Beklerseniz 3600 Günden Emekli Olunur

Normal emeklilik koşulları yanında yaştan emekli olabilmeniz de mümkün.

Halen çalışma gün sayınız 3600 günden fazla. 3600 gün hizmet ile bundan sonra hiç çalışmasanız bile 60 yaşına geldiğinde emekli olursunuz.

Eğer hiç çalışamayacak durumda ise bu seçeneği tercih edebilirsiniz.

Ancak çalışabilmekte iseniz 4/1-(a)’lı (SSK’lı) olarak birinin yanında çalışmaya devam etmenizi tavsiye ederiz. Böylece 60 yaş yerine 55 yaşında emekli olabilirsiniz.

Son bir uyarı, geriye kalan günlerinizi mutlaka SSK’lı çalışarak geçirin, Bağ-Kur’lu olursanız emekliliğiniz daha da gecikir.

 

---

 

Kıssadan Hisse

“Uslup bil, adap bil, sınır bil.”

— Şeyh Edebali

 

---

 

Sorularınız için:

http://www.bunyaminesen.com

http://www.twitter.com/bunyaminesen

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları