Emeklilerin Aylık Alma Şartları

Değerli okurlarım, bugün sizlerden gelen “yurtdışı borçlanması yaptım ve Türkiye’den istenen emeklilik yıl, gün ve yaş şartlarını yerine getirdim.

 

Yurtdışında çalışırken veya işsiz olduğum ve işsizlik yardımı alırken yada ikamete dayalı bir yardım alırsam Türkiye’den emekli aylığı alabilir miyim” minvalindeki sorularınıza cevaplar vermeye çalışacağım. Ayrıca yurtdışı, askerlik ve doğum borçlanmaları yapacak okuyucularımızın yeni yılda yaklaşık yüzde 30 daha fazla borçlanma ödememek adına ellerini çabuk tutmalarını öneriyoruz.
31.12.2015 tarihine kadar ödenecek yurtdışı borçlanma tutarları günlük 13,584 TL

IBRAHİM KARA
1973 yılında ilk sigortam başladı. 1954 doğumluyum, elektrik teknisyeni olarak 1977senesinin sonuna kadar çalıştım.  Askerlikten sonra 1979 senesinde yurtdışına gittim. 4 sene önce Türkiye’ye gittiğimde emekli olmak için müracaat ettim. Türkiye’de çalıştığım süre 1473 gündü. Üzerini 3600 güne tamamlayıp parasını yatırdım. İki sene önce bir bildiri geldi, çalışmazsan emekli olabilirsin diye… Geçen sene İzmit’ten Adana’ya Türkiye’den emekli olmak için dilekçe yazıp gönderdim. İzmit’teki müdür muavini emekli olabilirsiniz demişti, onun için Adana’ya dilekçe gönderdim. Ben Adanalıyım, orada çalıştım çünkü. Adana’dan cevap geldi, çalıştığın müddetçe emekli olamazsın diye. Ben müracaatımı Türkiye’deki çalıştığım sürenin üzerini 3600 iş gününe yatırıp emekli olmak istemiştim. Ben hala yurtdışında çalışıyorum. Yurtdışı borçlanması yapmadım. Emekli olabilir miyim? Türkiye şartlarına göre emekli olmak istemiştim. Türkiye’de çalışmıyorum neden emekli olamıyorum? Veya olabilir miyim?

İbrahim Bey, yurtdışında çalışan gurbetçilerimiz Türkiye’den emekli olabilirler, ancak yurtdışında çalışırken emekli aylığı alabilmek için yurtdışına gitmeden önceki günleri emekli olmaya yetiyorsa Türkiye’den emekli aylığı alıp yurtdışında çalışabilirler. Sizin gibi Türkiye’den çalışmaları emekliliğine yetmeyenler ve eksik kalan günlerini yurtdışı borçlanması ile tamamlayanların Türkiye’den emekli aylığı alabilmeleri için aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir. Yoksa emekli aylığı bağlansa bile ileriki dönemde tespiti yapıldığında SGK bu paraları faizi ile geri ister ve gerekirse haciz yolu ile alır. Siz eksik günlerinizi yurtdışı günlerinizi borçlanarak ödeyip tamamladığınızdan dolayı aşağıdaki şartlar dışında bir de yurtdışından emekli olduğunuzda Türkiye’den de emekli aylığı alırsınız.

YURTDIŞI BORÇLANMASI YAPARAK EMEKLİ OLANLARIN AYLIK ALMA ŞARTLARI

* Yurtdışında çalışmamak.

* Yurtdışından işsizlik parası almamak.

* Yurtdışında ikamete dayalı sosyal yardım almamak.

İŞ KAZASINDA % 10 KAYBI OLANA İŞGÖRMEZLİK GELİRİ BAĞLANIR
MEHMET ÜNLÜ
01.01.1976 doğumluyum. 1993 SSK girişim var. 1994 tarihinde Bağ-Kur kaydım var ama ödeme hiç yapamadım. 2005 Kasım kaza geçirdim sakatlandım ve raporum çok düşük. Kaç sene SSK’lı çalışırsam ve %40 rapor alabilirsem engelli olarak kaç yaşında emekli olabilirim?

Mehmet bey, 1993 sigorta başlangıcınız ile 25 yıl 54 yaş 5675 günle emekli olabilirsiniz. Ancak geçirdiğiniz kaza sonucu eğer çalışma gücünüzün %10 ve üzerini kaybetmişseniz size işgörmezlik geliri bağlanacak, ayrıca %40 ile %59 arasında engelli raporu alırsanız 16 yıl 3760 gün ile emekli olabilirsiniz.

ASKERLİK BORÇLANMASI EMEKLİLİK TARİHİNİ DEĞİŞTİRMEZ
BURAK MERMER
1987 doğumluyum, 2006 yılında ilk sigorta girişim var. 2007’de askerdeydim. Ne zaman ve kaç günle emekli olacağım? Askerlik borçlanması ödersem ne gibi faydası olur?

Burak bey, 2006 sigorta başlangıcınız ile 60 yaş 7000 gün ile veya 25 yıl 4500 gün 60 yaşında kısmi şartlarla emekli olursunuz. Askerlik borçlanması sizin emekliliğinizin erkene çekmesine etki etmez, ancak emeklilik zamanı günleriniz eksik olursa o zaman eksik olduğu gün kadarını borçlanmanız gerekir.

Kaynak: http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Yurtdisi_borclanmasi_yapan_nasil_emekli_ayligi_alir/27161

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları