İşbaşı Eğitim Programı'nda yeni düzenlemeler üzerinde çalışılıyor. Yatırılan primin yanına uzun vadeli sigorta kollarının da eklenmesi düzenlemesi hayata geçerse işsizlerin programa katıldıkları sürenin emekliliklerine sayılması mümkün olacak.
İŞKUR son dönemde İşbaşı Eğitim Programı'na ciddi anlamda hız verdi. İşbaşı eğitim programı çerçevesinde işverenlere sağlanan teşvikle birlikte programa ilgi çok arttı. Ancak İşbaşı eğitim programı sadece işverenin işine yaramıyor. İşsizler için İBEP bulunmaz bir nimet durumunda. İŞKUR işsizin işbaşında mesleki eğitim aldığı süre boyunca işsize günlük 38,48 TL ödeme yapıyor. Söz konusu bu rakam da aylık asgari ücrete denk geliyor.
HANGİ KOŞULLAR VAR? Eğitim süresi sonunda işveren kendi işyerinde, işbaşında mesleki eğitim verdiği kişileri işe almak isterse imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay boyunca prim ödemiyor. İşbaşı Eğitim Programı çerçevesindeki teşviklerden yararlanmak için bazı koşullar var. İşyerinde çalışan kişi sayısının en fazla yüzde 10’u kadar işçiye işveren mesleki eğitim verebiliyor. Örneğin bir işyerinde 20 kişi çalışıyorsa, o işyerinde en fazla 2 kişi işbaşı eğitim programı kapsamında mesleki eğitim alabiliyor. Bunun yanında işveren işbaşı eğitim programı çerçevesinde mesleki eğitim verdiği işsizlerden yüzde 20’sini istihdam etmeyi taahhüt etmiş oluyor. Prim teşvikinin bir diğer koşulu ise katılımcının 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olması ve program sonrasındaki ilk üç ay içerisinde de işe başlatılması.
Sağlıktan yararlanır İBEP’E katılan bir işsiz çok büyük ihtimalle program sonunda kalıcı bir işe kavuşuyor, asgari ücret üzerinden gelir elde ediyor. Buna ek olarak, genel sağlık sigortası da İŞKUR tarafından yatırılıyor. Bu kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor.
142 bin kişi katıldı İşbaşı eğitim programına ilgi teşvik sonrası ciddi anlamda arttı. Geçen yıl programa 59 bin 456 kişi katılmışken, bu yılın ilk 11 ayında bu rakam 142 bin 848 oldu. Katılımcı sayısından daha önemli olan, programa katılanların yüzde 72’sinin program sonunda istihdam edilmeye devam edilmiş olması. Yani işverenler için getirilen yüzde 20’lik istihdam taahhüdün çok üzerinde bir oranda istihdam söz konusu.
Prim tam yatırılabilir BAŞBAKAN Davutoğlu’nun açıkladığı eylem planında, işbaşı eğitim programındaki 6 aylık üst sınırın 1 yıla yükseltilmesi yönünde düzenleme de bulunuyordu. Dolayısıyla bu süre uzatılırsa işbaşı eğitim programına katılan kişinin 6 ay değil bir yıl boyunca program kapsamında maaş alması sağlanmış olacak. Diğer yandan İŞKUR yetkilileri de, program çerçevesinde kısa vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına yatırılan primlerin yanına uzun vadeli sigorta kollarının, yani malullük, yaşlılık ve ölümün eklenmesi ihtimali üzerinde planlamalar ve maliyet hesapları gerçekleştiriyorlar. Bu şekilde bir düzenleme de getirilirse, işsizlerin programa katıldıkları sürenin emekliliklerine sayılması mümkün olacağı için, bütün işsizlerin programa ilgi göstermesi ve programa katılmayan işsizin kalmaması durumu söz konusu olacaktır.
Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta,