E-tebliğ Adresi Almayı İhmal Etmeyin

Eylül ayında bu köşede bahsettiğim, mükelleflerin e-tebliğ adresi alma işleminin, bu ay sonu itibarıyla yerine getirilmesi gerekiyor.

Vergi dairelerinde, sene sonu yoğunluğunun yaşandığı bu dönemde son günlere kalmadan bu e-mail adresinin alınmasında fayda var. Kısaca kimlerin nasıl e-tebliğ adresi alacağını hatırlatalım.

Elektronik tebligat, vergi mevzuatına 2010 yılında girdi. Gerekli altyapı çalışmaları tamamlanmış olup, önümüzdeki yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanacak. Sistem vergi dairesinden gönderilecek olan bilgi ve belgelerin, tebliğ yapılacak kimselere, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılması olarak tanımlanıyor. Bu tebligatın yapılabilmesi için mükelleflerin, elektronik tebligat adresi alarak elektronik tebligat sistemini kullanmaları gerekiyor. Bu tebliğ fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurur.

Kimler e-tebliğ adresi almalı?

Kurumlar vergisi mükelleflerinin tamamının vergi dairesinden bir e-tebliğ adresi alması gerekiyor. Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar da aynı şekilde e-tebliğ adresi alması zorunlu. Bunların dışında, kapsama girmediği halde isteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler de vergi dairesine bildirim yaparak elektronik tebligat sistemini kullanabilir. Basit usulde vergilendirilen mükellefler ile mal müdürlüklerine bağlı mükellefler şu anda zorunluluk kapsamına girmiyorlar.

E-tebliğ adresi almak için neler gerekiyor?

Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 1 Ocak 2016 tarihinden önce ‘Elektronik Tebligat Talep Bildirimi'ni kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerekiyor. 2016 yılbaşından sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde e-tebliğ adresi almalı. Vergi dairesine verilecek bildirimi kurumun kanuni temsilcileri veya onların vekâlet verdiği kişiler yapabilir. Yalnız verilecek vekâletin elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içermesi gerekiyor.

Gelir vergisi mükellefleri, bildirim formunu internet vergi dairesinden elektronik ortamda doldurabilir. Bunun yanında ilgili formu doldurarak vergi dairelerine bizzat veya vekilleri aracılığıyla da teslim etmeleri mümkün.

İnternet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda bildirimde bulunan gelir vergisi mükelleflerine ise kullanıcı kodu, parola ve şifre verilmiyor. Bu mükellefler sisteme her girişlerinde kimlik doğrulaması yapılmak suretiyle elektronik tebligat sistemini kullanabilecek.

Tebligatlar şirketlerin eskiden beri kullandığı e-mail adreslerine gönderilmeyecek. Sadece bildirim formunda yer alan e-mail adresi ve cep telefonuna mesaj gönderilip e-tebliğleri olduğu bildirilecek. Tebligatlara yukarıda belirtildiği şekilde (kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanarak ya da kimlik bilgileri ile) Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan internet vergi dairesi üzerinden erişilecek. Elektronik tebligatlar muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış sayılıyor.

Elektronik tebligat adresi almamanın cezası nedir?

Elektronik tebligat sistemine dâhil olması gerekenlerin bu gerekliliği yerine getirmemeleri halinde özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu ceza 2015 yılında birinci sınıf tüccarlar (kurumlar vergisi mükellefleri dâhil) ile serbest meslek erbabı için 1.300 TL'dir. 2016 yılında söz konusu tutarlar değişecek. Bu cezaların ödenip e-mail alma zorunluluğundan kurtulmak da mümkün değil. Bu sebepten dolayı ceza kesildikten sonra vergi dairesi tarafından re'sen internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi oluşturulacak. Bunlar gerçek kişilerde mükellefe, tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde doğrudan kanuni temsilcisine tebliğ edilecek ve elektronik tebligat adreslerine tebligat gönderimine başlanacak.

Kimler yeni nesil kasa alacak?

Bilindiği gibi vergi kanunlarına göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden

- Faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar,

- Yol kenarı otopark hizmeti verenler,

Ekim 2013 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinde. Bu mükellefler o tarih itibarıyla yeni nesil özel kaydedici cihaz (ÖKC) kullanıyor. Bu mükellefler dışında kalan ve ÖKC kullanmak zorunda olan diğer tüm mükellefler 2016 yılbaşından itibaren basit/bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alarak kullanmak zorunda. Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlara (perakende teslimde bulunan veya hizmet veren) mükellefler Vergi Usul Kanunu'na göre fatura vermek zorunda olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak mecburiyetindedir. Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti birinci ve ikinci sınıf tüccarlara getirildiğinden, basit usule tâbi mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetleri yoktur. Yılbaşına kadar bu mecburiyeti yerine getirmeyenler özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılacak.

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/yazarlar/yusuf-keles/e-teblig-adresi-almayi-ihmal-etmeyin_2334015.html

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları