E-Fatura Nedir?Kimler Kullanabilir?Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir.

E-Fatura Nedir? Kimler Kullanabilir? Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Son zamanlarda yaptığınız bir alışveriş sonrasında faturanızın, tarafınıza e-posta ile ulaştırılacağını duyuyor olabilirsiniz. Evet, 1 Ocak 2016 itibariyle uygulama kapsamı genişletilen e-fatura sistemi artık birçok alışverişte karşımıza çıkıyor. Eskiden elden aldığınız fiş ve faturaların yerini alan e-fatura, tahmin ettiğiniz gibi elektronik ortamda hazırlanan faturalardır. Bir kağıda basılmazlar ve sunucular tarafından alıcı ile satıcılara iletilirler.

Bildiğiniz fatura formatında düzenlenen e-fatura, Maliye Bakanlığı Gelir İdare Başkanlığı (GİB) tarafından 397-416-424-433 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliğleri kapsamında yürürlüğe girmiştir. Birçok avantajı bulunan e-faturanın, geçerliliği de normal faturalarla birebir aynıdır. Birkaç yıl önce yürürlüğe giren bu uygulama, artık birçok işletme için zorunlu hale gelmiştir ve gelecekte bütün işletmeler için zorunlu olacaktır.

Dilerseniz; elektronik fatura (e-fatura) nedir, kimler kullanabilir, avantaj ve dezavantajları nelerdir, konularını detaylı bir şekilde inceleyelim:

E-Fatura Nedir?

Kısaca bir fatura çeşidi diyebileceğimiz e-fatura; belli bir formatta standart hale getirilmiş, değiştirilemez şeklinde mühürlenmiş, satıcı ile alıcı arasında zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan elektronik belgedir. Kağıt faturalar ile birebir aynı hukuki nitelikleri taşımaktadır. Vergi Usul Kanunu gereği bir faturada yer alması gereken bilgileri içerir. Alıcı ve satıcı arasındaki iletişim merkezi platform olarak belirlenen GİB üzerinden hazırlanmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen e-fatura sisteminin amacı ise tek format ve standarda göre alıcı ile satıcı arasında güvenli, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlamaktır. Sistemin başarılı bir şekilde çalışması için incelemeler yapılmış, işleyiş düzenlenmiş ve GİB tarafından açık kaynak bir standart olan XML tabanlı tüm süreçleri içerecek şekilde etiketlemeye sahip, uluslararası bir standart olan UBL-TR benimsenmiştir.

Yalın bir anlatımla e-fatura, faturalama süreçlerini elektronik ortamda hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan hizmetler bütünüdür. Teknik anlamda, mükellef kullanıcılar arasında UBL-TR standardında düzenlenirler ve belirlenen veri aktarım protokolü ile gönderenden alıcıya iletimini sağlayan mesajlaşma altyapısıdır. Bilinmesi gereken bir diğer nokta ise e-faturanın beraberinde e-defter uygulamasını da getirmesidir.

Kimler E-Fatura Kullanabilir?

2014 ve devamındaki hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 10 milyon lira ve üzeri olan mükellefler, e-fatura kullanmalıdır. Aynı şekilde Özel Tüketim Vergisi Kanunu‘nda yer alan I sayılı listedeki malların üretimi, ithalatı, teslimi gibi faaliyetleri yüzünden EPDK’den lisans alan mükellefler de e-fatura kullanmaktadır. ÖTV Kanunu’na ekli III sayılı listedeki malların üretimi, yapımı ve ithalatını gerçekleştiren mükellefler de e-faturaya geçmek zorundadır.

İlk başta madeni yağ lisansına sahip veya bu işletmelerden mal alarak yıllık satış tutarı 25 milyon lira üzeri olan firmalar; ÖTV’ya tabi tutulan kolalı gazoz, alkollü içecek ya da tütün üreten, ithal eden firmalar ve bu işletmelerden mal alıp yıllık satış tutarı 10 milyon lira üzerinde olan firmaların e-faturaya geçişi zorunlu kılınmıştır. 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle birçok işletmenin e-fatura sistemine geçmesi zorunlu hale getirilmiştir. İlerleyen süreçte ise bütün firmaların e-faturaya geçmesi beklenmektedir.

E-faturaya geçmek için tüzel kişi olmanız ve herhangi bir ciro kısıtlamanız olmaması gerekiyor. Yani ticari firma olarak yalnızca Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükelleflerin e-fatura uygulamasından faydalanabildikleri bilinmektedir. Sisteme geçiş için herhangi bir ciro kısıtlaması bulunmamaktadır ve eğer cironuz zorunlu geçiş limitinin altında ise isteğinize göre e-faturaya geçersiniz.

E-Faturanın Avantajları Nelerdir?

  • Kağıt, mürekkep, zarf, postalama, arşivleme ve mutabakat gibi ofis masraflarından kar edersiniz.
  • Maliyet avantajı bulunmaktadır ve operasyonel yükünüzü azaltmış olursunuz.
  • Daha hızlı bir şekilde fatura hazırlayabilirsiniz ve böylece çalışan zamanından tasarruf etmiş olur.
  • Müşteri, faturaları anında görebilir ve faturalarını kaybetmez.
  • Arşivleme avantajı vardır ve eski faturalara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda faturaların saklanması için iş yükünden ve maliyetten feragat etmiş olursunuz.
  • Muhasebe sisteminizle entegre edebilirsiniz ve faturaların doğrudan muhasebecinize ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kağıt israfını önlemektedir.

E-Faturanın Dezavantajları Nelerdir?

  • E-fatura sistemine dahil olduktan sonra çıkmanız mümkün değildir.
  • E-defter uygulamasına da geçmeniz gerekmektedir.
  • Maliye tüm faturalarınızı anlık izleyebilir.
  • 7 günden daha eski olan geçmişe yönelik fatura kesmeniz mümkün değildir.
  • E-faturaya dahil olan işletmelere, e-fatura kesmeniz gerekmektedir.
  • Mali mühür satın almanız gerekmektedir.
  • Sistem entegratörü ile e-faturaya uyum sağlamak isterseniz, aylık veya fatura başına ek maliyet ödemeniz gerekmektedir.

E-fatura sistemine kayıt olmak için Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden mali mühür sertifikası satın almanız gerekiyor. Bu mührün bedeli, tüzel kişilerde KDV dahil 400 lira; gerçek kişilerde KDV dahil 200 liradır. Bu mühür, 3 yıl geçerli olacaktır. (2016 yılı için)

 

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları