Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinden 50'den az çalışanı olanlar için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 1 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak. Açılan online sertifika programını başarıyla tamamlayan işverenler maliyet avantajıyla kendi işyerlerinin iş güvenliği uzmanı olabilecek.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 2012 yılından itibaren yürürlükte. Bütün işyerlerinde risk değerlendirmeleri, acil durum eylem planları bu tarihten itibaren yapılmak zorunda. Ancak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunda işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre kademeli bir geçiş söz konusu oldu. Kademeli geçişin de son aylarına girilirken toplam 10’dan az çalışanı bulunan az tehlikeli sınıftaki işyerleri için önemli bir kolaylık hayata geçti.
1 TEMMUZ'DA BAŞLIYOR Az tehlikeli işyerlerinden 50’den az çalışanı olanlar için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 1 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak. Dolayısıyla bakkal, manav, pastane, fırın için henüz vakit var. Bu süre gelinceye kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde açılan online sertifika programını başarıyla tamamlayan işverenler kendi işyerlerinin iş güvenliği uzmanı olabilecekler. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin işverenleri veya bu işyerlerindeki işveren vekilleri, Anadolu Üniversitesi’nin e-sertifika programına katılıp program sonundaki sınavda başarılı olurlarsa iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini belirli sınırlar dahilinde yürütebilecekler.
HANGİ ŞARTLAR VAR? İşveren veya işveren vekillerinin bu program sonunda iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerini yürütebilmeleri için iki şart var. İlk şart işyerinin çalışan sayısının 10’dan az olması. İkinci şart ise işyerinin tehlike sınıfının 'az tehlikeli' olması.
Farklı işyerleri olabilir
Bir işverenin birden fazla işyeri varsa ve her birinde çalışan sayısı 10’dan az ve yine bütün işyerleri az tehlikeli sınıfta ise bütün işyerleri için bu program sonunda sertifika almış kişilerin iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerini yürütmesi mümkün. Ancak bir işveren bu sertifika sonucunda tek bir işyerine atanabilir.
500 TL'den kurtaracak İŞ sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmenin ortalama maliyeti az tehlikeli sınıftaki işyerleri için aylık 400 - 500 TL civarında. E-sertifika programına başarıyla tamamlayan bir işveren aylık 500 TL’lik maliyetten kurtulmuş olacak. Ülkemizdeki 14 milyon işyerinin 4 milyonu 1 ila 9 çalışanı bulunan işyerleri. Bu işyerlerinin önemli bir bölümünün az tehlikeli sınıfta yer aldığını düşünürsek bu kapsamda pek çok işverenin tasarruf edeceğini söylemek mümkün.
Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta,