Pek çok kamu işlemlerimizi yapmaya yardımcı olan E-Devlet sistemi günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. E-Devlet şifresi nasıl alınır ve E-Devlet hizmetlerine nasıl giriş yapılır tüm sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.
Ülkemizde bulunan devlet daireler, kurumlar ve kuruluşlar gelişen internet uygulamasına ayak uydurup çoğu internet uygulamalarını geliştirmiştir. Bu internet uygulamaları sayesinde kurumlarda yapabileceğimiz işlemleri internet uygulamaları sayesinde internet üzerinden de yapabiliriz. Bu sayede devlet dairelerinde, kurumlarda ve kuruluşlarda oluşan sıra ve kuyruklar azalmıştır. Devlet internet uygulamalarını tek bir çatı altında toplayarak e-devlet uygulamasını geliştirmiştir. E-Devlet uygulamasında internet uygulaması olan ve devlete bağlı bütün kurumlar bulunmaktadır. E-Devlet sisteminde devlet kurumları bulunduğu gibi devlete bağlı bakanlıklar ve belediyeliklerin çoğu da bulunmaktadır.
E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!
E-Devlete bağlı olan bütün kurumların işlemlerini internet üzerinden E-Devlet sistemi üzerinden kolay ve rahat bir şekilde yapabiliriz. Devlet bu sistemi kurarken vatandaşların devlet dairelerinde ki işlemlerini kolay ve rahat bir şekilde yapabilmelerini amaçlamıştır. Devlet bu sistem sayesinde devlet ve vatandaş arasındaki ilişkiyi arttırmıştır. Sisteme giriş yaptığınızda 3 ana bölüm bulunmaktadır. Ana sayfada E-Hizmetler, kamu kurumları ve belediyelikler bulunmaktadır. E-Hizmetler bölümünde devlete bağlı olan ve internet uygulaması bulunan bütün hizmetler bulunmaktadır. E-Hizmetler bölümüne girerek burada işlem yapacağımız kurumları bulabiliriz. E-Hizmetler bölümüne giriş yaptığınızda üst taraftan kolay bir şekilde bulmamıza yarayan arama bölümü vardır. Hizmet adı bölümüne işlem yapmak istediğiniz hizmeti, sunan kurum kısmına da ulaşmak istediğiniz hizmeti veren kurumu seçmelisiniz. Sağ tarafta hizmet türü bölümünden de hizmet türünü seçtikten sonra kolay bir şekilde işlem yapacağınız hizmete ulaşabilirsiniz. Ayrıca üst tarafta E-Hizmetler bölümünde bulunan hizmetler verdikleri hizmete göre 5 gruba ayrılmıştır. Tüm hizmetler bölümünde E-Hizmetler kısmında yer alan bütün hizmetler yer almaktadır. Belediye hizmetleri bölümünde sistemde kayıtlı olan bütün belediyeler bulunmaktadır. Bu bölümde sistemde kayıtlı olan belediyeler hakkında bilgiler edinebilir ve işlemleri gerçekleştirebiliriz. Şirketler bölümünde sisteme kayıtlı olan bütün şirketler bulunmaktadır. Bu bölümde abonelik, borç ve alacak sorgulama işlemlerini gerçekleştirebiliriz. Sık kullanılan hizmetler bölümünde vatandaşların sisteme giriş yaptıklarında sıklıkla kullandıkları hizmetler bulunmaktadır. Sisteme giriş yaptıktan sonra işlem yapacağınız hizmet sıklıkla kullanılan bir hizmet ise buradan kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Yeni eklenenler bölümünde ise sisteme yeni eklenen bütün hizmetler bulunmaktadır. Şirketler sisteme yeni eklendiği için burada şirketler bölümünde bulunan bütün hizmetler bulunmaktadır. Ana sayfada bu 3 bölümün altında iletişim merkezi bulunmaktadır. Bu sayfaya girerek iletişim formu belgesine ulaşabilirsiniz. İletişim formuna adınız, soyadınız, e-posta adresiniz, telefon numaranız ve T.C. kimlik numaranızı girdikten sonra sisteme iletmek istediğiniz mesajı yazarak mesajınızı gönderebilirsiniz. Sistemin sağ üst tarafında bulunan arama bölümünde işlem yapmak istediğiniz hizmeti yazarak kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ana sayfada haberler ve duyurular bölümünde son dakika haberlerine ve duyurulara ulaşabilirsiniz. Ana sayfa da ayrıca sık kullanılan hizmetler bölümü de bulunmaktadır. Sık kullanılan hizmetlerde Sosyal Güvenlik Kurumundan SGK hizmet dökümü belgesi, emekli aylık bilgisi ve borç durumu bölümlerine, Adalet Bakanlığından mahkeme dava dosyası sorgulama ve adli sicil kaydı sorgulama bölümlerine, Emniyet Genel Müdürlüğü bölümünden de araç sorgulama işlemlerini kolaylıkla ulaşabiliriz.
Bu saydığımız işlemleri gerçekleştirebilmek için öncelikle E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet sistemine E-Devlet ana sayfasında yer alan sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra sisteme giriş yolları karşınıza gelecektir. E-Devlet vatandaş kimlik doğrulama sayfasında karşınıza 4 farklı giriş yolu gelecektir. Bu giriş yollarından herhangi bir tanesini seçerek sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaş kimlik doğrulama sayfasında 4 farklı giriş yolu bulunmaktadır. E-Devlet şifresi ile giriş, mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş ve T.C. kimlik kartı ile giriş seçeneklerinden bir tanesini seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Vatandaşlar genellikle daha kolay ve basit olduğu için E-Devlet şifresi ile sisteme giriş seçeneğini seçmektedir. Bu seçeneği seçtikten sonra sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yok ise alma işlemi çok basittir. Üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfuz cüzdanınız ile istediğiniz PTT kurumuna giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra yukarıda saydığımız tüm işlemleri kolaylıkla internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta,