Özel hastanelerde tedavi olmak isteyen vatandaş 2008 yılında %30 fark ücret ödüyordu. Yani SGK’nın belirlediği paket fiyatın %30’u kadar da hastanın cebinden çıkıyordu. Sonra bu fark %70’e, sonra %90’a ve nihayet 2013/Ekim itibariyle %200’e çıktı. Fakat Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan son artışı fahiş bulan bir vatandaş, yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a başvurmuştu. Danıştay, geçtiğimiz günlerde verdiği kararla, %200’lük artışı uygun buldu ve vatandaşın başvurusunu reddetti. Danıştay’ın kararı özel hastaneler, tıp merkezleri ve vakıf üniversitelerini sevindirirken, vatandaşta hayal kırıklığı oluşturdu.
Doğum yardımı başladı
Bildiğiniz gibi aile paketi kapsamında, doğum yapan annelere nakit desteği yasalaştı. Söz konusu düzenleme bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Yani 15 Mayıs ve sonrası doğumlu bebekler bu yardımdan yararlanabilecekler. Buna göre sosyal güvencesi olsun veya olmasın doğum yapan bütün annelere;
• Birinci çocukta 300 TL
• İkinci çocukta 400 TL
• Üçüncü çocukta 600 TL
nakit doğum yardımı yapılacak. Ailenin ekonomik durumu dikkate alınmaksızın, bütün ailelere aynı yardım yapılacak. Anne veya baba memursa, önceden yapılmakta olan doğum yardımı yerine yeni rakamlar verilecek. Yani iki yardımı bir arada alamayacaklar. Yardımı alabilmek için doğum belgesi ile illerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri’ne başvurmak gerekiyor.
Emekli maaşı haczedilemez
Soru: Sadettin Bey, teyzem SSK emeklisi ve kendisinin birtakım borçları var. Emekli maaşı dışında da bir geliri bulunmamaktadır. Geçen haberlerde emekli maaşlarının da haciz edilebileceği ile ilgili bir haber yayınlandığını söyledi. Benim öğrenmek istediğim, bir SSK emeklisinin maaşına haciz konulabilir mi? Eğer konulursa oranı nedir? B. Gedik
Cevap: Değerli okurum, bahsettiğiniz haber herkes için emsal oluşturacak bir konu değil. Bir emekli vatandaş, banka kredisine başvururken, borcunu ödememesi halinde bankanın maaşına haciz koydurabileceğini kabul etmiş. Sözleşmede yer alan bu hükmü kabul etmiş ve imzalamış. Dolayısıyla banka da emeklinin bu onayına binaen maaşına haciz koydurmuş. Bir emekli, açıkça onay veya izin vermediği sürece maaşına haciz konulması mümkün değildir. Sadece nafaka ve SGK borçları için izin aranmadan haciz konulabilir. Bunların dışındaki tüm alacaklarda, haciz için emeklinin onayı gerekir.
Önce 4/a’lı çalışma sonra emeklilik
Soru: Sadettin Bey, eşim 1980 yılının Haziran ayında yurtdışında işe başladı. 27 Temmuz 1981’de işten ayrıldı. Eşimin doğum tarihi 30.08.1963. SGK’ya yurtdışı borçlanma başvurusunda bulunduk. Fakat çalıştığı süre borçlanma olarak kabul edilmedi. Ev hanımlığı olarak borçlanma kabul ediliyor. Bu durumda emeklilikte 3600 gün ve 50 yaş kabul edilir mi? Tuncel D.
Cevap: Değerli okurum, bayanlar, yurtdışında ev hanımı olarak bulundukları sürelerin tamamını Türkiye’de borçlanabilirler. Bunun yanında, eğer bir bayanın Türkiye ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi olan bir ülkede çalışması varsa, o ülkedeki işe giriş tarihi Türkiye’de sigorta başlangıcı sayılır. Bu durumda eşiniz 3600 gün ve 50 yaş şartıyla emekli olabilir. Fakat 3600 günle emekli olabilmesi için borçlanma yapmadan önce Türkiye’de bir süre 4/a’lı çalışması gerekir.
Kaynak: http://www.bugun.com.tr/danistaydan-yuzde-200-zamma-onay-yazisi-1642583
Adres: Alibeyli Mh. 501 Sk. Saçıkara Plaza No : 13 Kat : 2 Daire : 2 (Toprakkale Dolmuş Durağı Yanı) Merkez/OSMANİYE
Tel : 0328 814 85 09
Fax : 0328 814 85 09
Gsm: 0542 345 38 61
E-Posta: info@erdogansanal.com