2016 yılında çalışan kadınlara birçok yeni hakkın verilmesi gündemde. İşte getirilecek yeni düzenlemeler...
Geçen hafta TBMM'ye yeni bir torba kanun tasarısı sunuldu. Tasarıda çalışma hayatından sosyal güvenliğe, vergi kanunlarından teşvik uygulamalarına kadar birçok önemli düzenleme yer alıyor. Bunların içinde en dikkat çekici olanı ise çalışan kadınlarla ilgili olan maddeler. Torba kanun tasarısı ile hem memur hem de işçi kadınlar için önemli haklar getiriliyor. Bu haklar da genellikle çocuk sahibi olan kadınlarla ilgili.
Doğum halinde yarım gün çalışılabilecek
Torba kanun ile getirilmesi düşünülen en ilginç düzenleme doğum sonrası kadınların yarım gün çalışabilecek olması.
Memur kadınlar doğumdan sonra istemeleri halinde analık izni bitiminden başlamak üzere yarım gün çalışabilecekler.
Ayrıca çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay daha eklenebilecek. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki 12 ay içinde çocuğun engelli olduğu tespit edilirse bir yıl boyunca yarım gün çalışma yapılabilecek. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğun evlat edinilmesi halinde de yarım gün çalışma hakkından faydalanmak mümkün olacak.
Çocuk okula başlayana kadar yarım gün izin
Memur kadınlar için getirilecek bir diğer önemli düzenleme de çocuk okula başlayana kadar istemeleri halinde normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek olmaları. Ancak burada memurlar maaşlarının ve diğer tüm ödemelerin yarısını alabilecekler. Yani tercih edilme ihtimali daha düşük bir düzenleme söz konusu.
Ayrıca bu sürede memurun derece ve kademe yükselmelerine yönelik hizmet süreleri de yarım olarak hesaplanacak.
Bununla birlikte Bakanlar Kurulu bu haktan yararlanabilecek memurları belirlemeye yetkili. Yani hemen sevinmeyin, çünkü bazı memur sınıflarında çalışan kadınlar yarım zamanlı çalışma hakkından mahrum kalabilir.
Kadın işçilere de izin var
Doğum yapan kadın memurlar için getirilecek yarım zamanlı çalışma düzenlemesine benzer bir uygulama kadın işçiler için de getiriliyor. Torba kanun tasarısında yer alan maddeye göre, analık izni bitiminden sonra kadın işçi altı aya kadar ücretsiz izin veya aynı süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek. Yani ya altı ay işe hiç gitmeyecek ya da yarım gün gidip maaşının yarısını alabilecek.
Bunun yanında yarım gün çalışma halinde 6 ay boyunca İş-Kur tarafından yarım çalışma ödeneği ödenecek. Ancak bunun için kadın işçinin doğumdan önceki son üç yılda en az 600 gün sigortalı olarak çalışmış olması gerekiyor.
Ayrıca bu altı aylık süre bittikten sonra kadın işçi isterse çocuğu okula başlayana kadar kısmi süreli çalışma yapmayı işvereninden talep edebilecek. Bu talebi işverenin karşılaması zorunlu olacak ve bu sebeple iş sözleşmesini feshedemeyecek.
Kadınlar iş hayatından dışlanır mı?
Memur kadınların doğum yapmaları halinde izin sürelerine ilişkin getirilen yenilikler memur güvencesi altında oldukları ve söz konusu sürelerden sonra işe dönmelerinde bir sorun yaşamayacakları için müjde niteliğinde diyebiliriz. Ancak aynı durum işçi kadınlar için geçerli olmayabilir.
Öncelikle işsizlik oranının rekor seviyelere ulaştığı ülkemizde işverenler, tam zamanlı çalışma yapabilecek binlerce işsiz varken doğum yapıp yarı zamanlı çalışacak bir kadın işçiyi çalıştırmak istemeyeceklerdir. Nitekim işverenin işyerinde istikrar sağlama gayreti bu sonucu doğuracaktır.
Her ne kadar tasarıda kadın işçinin çocuğu ilkokula başlayana kadar kısmi süreli çalışma talebinin geçerli fesih nedeni sayılmayacağı belirtilse de reel hayatta işverenler başka sebeplerle iş sözleşmesini feshetme çabasında olacaklardır.
Kaynak: http://www.meydangazetesi.com.tr/calisan-kadinlara-yeni-haklar-geliyor-makale,2371.html
Adres: Alibeyli Mh. 501 Sk. Saçıkara Plaza No : 13 Kat : 2 Daire : 2 (Toprakkale Dolmuş Durağı Yanı) Merkez/OSMANİYE
Tel : 0328 814 85 09
Fax : 0328 814 85 09
Gsm: 0542 345 38 61
E-Posta: info@erdogansanal.com