Borçlanmalara Gelecek Zam

Bugünlerde hemen her basın yayın organında, sitemiz de dahil internet sitelerinde haklı bir uyarı yer alıyor. 4/1-a (SSK) sigortalılığı, 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılığı kapsamında yurtdışı, doğum veya askerlik gibi geçmişe dönük hizmet borçlanması yapacak olanlar için borçlanma rakamlarında meydana gelmesi beklenen yüzde 30’luk zam ile ilgili idi bu uyarı.

Duymuşsunuzdur. Yurtdışı olsun, yurt için olsun borçlanma rakamları asgari ücrete bağlı olduğu için asgari ücrette yapılması beklenen yaklaşık yüzde 30‘luk zam borçlanma maliyetlerini önemli ölçüde artıracak. Örneğin 3600 günlük bir borçlanma yapacak olan sigortalı için en az 14-15 bin TL tutacak olan bu fark, 5000 gün borçlanma yapacak olanlar için en az 20-21 bin TL tutarında olacak.

Buna karşın T.C. Emekli Sandığı kapsamında yapılacak borçlanmalarda asgari ücrete bağlı bir zam söz konusu değil ise de bu kapsamdakiler için de borçlanmanın ne getirip götüreceği Emekli Sandığı mevzuatına da hakim biri tarafından el atılmasını gerektirir bir durum arz ediyor.

Sadece Zam mı Önemli?
Peki mesele bu kadar düz mü? Bu kadar basit mi? Öyle sananlar veya öyle yansıtanlar maalesef aldanıyor. Zamdan önce de söyledik, bu zam vesilesiyle bir kez daha belirtelim, borçlanma yapılması basit, ama sonuçları büyük zarar veya kâra neden olabilecek bir işlem.

Borçlanmanın bu yönünü bilmeyenler ağırlıkla sadece bu malum zammı yansıtıyor. Oysa borçlanmanın hangi tarihler için ne kadarlık bir rakamdan yapılması gerektiği bundan çok daha fazla önemli bulunuyor.

Örneğin bir kadın sigortalının 1440 güne ihtiyacı var ve sigortalılık başlangıcından sonra doğmuş üç çocuğu var diyelim. 15.08.1988, 01.01.1998 ve 08.05.2001 doğumlu bu çocuklardan hangisinin hangilerinin borçlanılacağı sorusuna “Elbette eski olanlar” diye cevap verecekler de çıkabilir. Peki bu yeterli midir? Kesinlikle hayır. Peki 1998 doğumlu çocuğun borçlanmasını kaç TL’den yaparsak en doğru borçlanmayı yapmış oluruz? Minimum 13,584 TL ila maksimum 88,296 TL arasındaki seçenek skalasındaki  en doğru cevabı verebilen kaç kişi çıkar?

Ya bu kişinin 2001 doğumlu çocuğunun borçlanılması için en doğru rakam nedir? Ne kadar borçlanma ne kadar artışa neden olur? Borçlanmanın ne kadarının aylığa faydası olur ve ne kadarından sonrası boşa giden para olacaktır? Bu sorulara doğru cevabı bulabiliyor musunuz? Ya da doğru cevapları verebilecek birini tanıyor musunuz?

En Uygun Rakam Yıllara Göre Ayrı Ayrıdır
Emin olunuz, örneğin 1997’deki, 2002’deki, 2006’daki 2008’deki 2011’de doğan çocuklar için ödenmesi mümkün en düşük rakam da en yüksek rakam da aynıdır, fakat bu doğumlar için ödenecek en uygun rakamlar her birinde ayrı ayrıdır. Üstelik bu getiriler sigortalının diğer hizmetlerine göre de ayrı ayrı değerde parasal fayda çıkarır.

Örneğin 1987-1994 arasında ve 1998-2015 yılları arasında çalışmaları olan, 1995-1997 yılları arası tamamen boşta geçmiş bir sigortalı bu konuda bilgi istedi. Sigortalının bu dönemde 18 aylık askerliği vardı ve bu süreyi borçlanması yapması halinde aylığı 160 TL artacak, hatta biraz daha fazla ödeme yapması halinde 210 TL artacaktı.

Bu Soruların Cevabını Arayın
Yurtdışı borçlanmalarında bu önem daha da fazla. Evet mümkün olduğu kadar eski tarihleri borçlanma klasik olarak kulaktan kulağa yayılan bir tüyo. Ama bu kadar basit değil. 2002 yılı ile 2004 yılı 2007 ile 2009 yılı aynı parayı ödeyip aynı sonucu alamayacağınız yıllardır.

"Ben bugünün şartlarında en az ne kadar ödeyerek örneğin 2000 TL veya 2500 TL veyahut 3000 TL tutarında bir aylık alabilirim?" gibi olası sorularınızın cevaplarını verebilecek yani SSK-Bağ-Kur aylık bağlama sistemlerini iyi bilen bir uzmandan, bir sosyal güvenlik müşavirinden destek alarak yurtdışı borçlanması yapmanız kendi kesenize yapacağınız en önemli destek olacaktır.  

Paranızı Sokağa Atmayın
Son tahlilde borçlanmaların zamlanacak olmasından kaynaklanan konunun dönemsel önemi yadsınamaz evet ama her daim önemli olan “Borçlanmayı en verimli koşullarda gerçekleştirme amacı” güme gitmesin. Zira burada yapılan yanlışlık da paranızı sokağa atmanıza ve hatta bu zararın aylığın alındığı süre kadar devam etmesine neden oluyor.

Bu nedenlerle yurtdışı borçlanmasına da doğum ve askerlik borçlanmalarına da  bu gözle bakın istedim.

Zarar etmemek için elinizi çabuk tutun evet ama yukarıda sıraladığım sorulara bir dakika vakit ayırın, kendiniz için.

Kaynak: http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8122

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları