Belgesiz Sıvacı Bile Olmayacak

Hükümet, iş kazalarının önüne geçmek için devrim gibi bir adım daha attı. 40 mesleğe, belge zorunluluğu getirilmesinin ardından duvarcılık, sıvacılık gibi işlerde belgesiz çalışan kalmayacak.

Hükümet, iş kazalarının önüne geçmek için devrim gibi bir adım daha attı. 40 mesleğe, belge zorunluluğu getirilmesinin ardından duvarcılık, sıvacılık gibi işlerde belgesiz çalışan kalmayacak.

İş kazalarının nedenlerinden bir tanesi de, mesleki eğitim eksikliği. Özellikle inşaat sektöründe hiçbir mesleki eğitimi olmayan kişilerin, sektördeki bütün işleri yapması söz konusu. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde bazı işlerde çalıştırılacak kişilerin mesleki eğitim alması zorunluluğu bulunuyor. Bu mesleklerde çalıştırılacakların mesleki yeterlilik belgesi olmadan işe alınmaması yönünde açık hüküm var.

500 TL CEZA KESİLECEK

Torba Kanunla birlikte mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu mesleklerde ilgili tebliğ yayımlandıktan sonra bir yıl içerisinde yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale getirildi. Konuyla ilgili tebliğ de geçen hafta yayımlandı. Tebliğ uyarınca 25 Mayıs 2016 tarihine kadar tebliğdeki mesleklerde çalıştırılacak kişilerin yeterlilik belgesi olması zorunlu. Aksi taktirde mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalıştırılan her bir işçi için işverene 500 TL idari para cezası uygulanacak. Tebliğde 40 mesleğe ilişkin mesleki yeterlilikler tanımlanmış durumda. Mesleki Yeterlilik Kurumu, pek çok meslek için mesleki yeterlilik kriterlerini belirlemiş durumda. Örneğin sıvacılık mesleği için, belirlenmiş yeterlilikler kapsamında bir sınav yapılıyor. Bu sınavdan yüzde 60 oranında başarılı olan kişiler 5 yıl boyunca sıvacılık mesleği için yeterlilik belgesi alabiliyorlar. Sıvacılık mesleğinde yeterlilik aldıktan sonra 18 ay çalışan bir kişinin belge iptalini doğuracak herhangi bir durumu yok ise belgenin geçerliliği 5 yıl daha uzatılabiliyor. Sıvacılık mesleğinde 10 yıl çalışan kişinin ise yeniden sınavdan başarılı olması ve yeterlilik belgesinin süresini uzatması gerekiyor.

Hangi meslekler kapsamda?

- Ahşap Kalıpçı
- Alçı Levha Uygulayıcısı
- Alçı Sıva Uygulayıcısı
- Alüminyum Kaynakçısı
- Bacacı
- Betonarme Demircisi
- Betoncu
- Çelik Kaynakçısı
- Direnç Kaynak Ayarcısı
- Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli
- Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı
- Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli
- Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü
- Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı
- Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı
- Duvarcı
- Endüstriyel Boru Montajcısı
- Hidrolik Pnömatikçi
- Hidrolik Pnömatikçi Isı Yalıtımcısı
- Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat Yapım Personeli
- İnşaat Boyacısı
- İskele Kurulum Elemanı
- Kaynak Operatörü
- Makine Bakımcı
- Otomotiv Elektromekanikçisi
- Otomotiv Mekanikçisi
- Otomotiv Montajcısı
- Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı
- Panel Kalıpçı
- Plastik Kaynakçısı
- Seramik Karo Kaplamacısı  
- Ses Yalıtımcısı
- Sıvacı
- Su Yalıtımcısı
- Tünel Kalıpçısı
- Yangın Yalıtımcısı

Son tarih: 26 Mayıs 2016

Fiilen tebliğde yer alan mesleklerde çalışıp mesleki yeterlilik alması gereken kişiler için son tarih ise 26 Mayıs 2016. Bu tarihe kadar mesleki yeterlilik belgesi almayan kişileri çalıştıran işverenler idari para cezasıyla karşılaşacaklar.

Belge ve sınav ücretine teşvik

İşverenler, çalışanı yeterlilik belgesi almaya yönlendirdiklerinde işçinin cebinden herhangi bir para çıkmadan mesleki yeterlilik belgesi alması sağlanacak. İşsizlik sigortası fonundan karşılanan bu destekten işçiler bir kez yararlanabilecekler. İlk sınavda başarılı olamayanlar ikinci kez destekten yararlanamayacaklar.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/belgesiz-sivaci-bile-olmayacak/haber-409949

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları