Bir süre iş aramış, başka bir ifadeyle “işsizlik” sayısına dahil edilmiş bu kişiler, iş aramaktan vazgeçtiklerinde artık işsiz sayılmıyor. Dolayısıyla, işsizlik oranları gerçekte olması gerekenden daha az çıkmış oluyor. Ocak 2015 itibariyle, 630 bin olan iş bulma ümidi kalmamış kişi sayısı, 3 milyon 259 bin olan işsiz sayısına dahil edilmiş olsaydı, işsizlik rakamları daha anlamlı olabilirdi. Ne var ki işsizlik ölçümlerinde “iş arama” kriteri olduğu için artık iş aramayan bu kişiler işsiz olarak değerlendirilmiyor.
Köşesine çekilen ümitsizler ordusu
İş bulma ümidini kaybedenlerin sayısında, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında 170 bin kişilik bir azalışın sözkonusu olduğu görülüyor. Ancak Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçları, sayının kasım ayından itibaren yeniden yükselişe geçtiğini gösteriyor. İş bulma ümidini kaybettiği için işgücüne dahil edilmeyenlerin sayısında son üç aylık artış 77 bin. Önümüzdeki dönemde, gerek iç talepteki daralma ve seçim ekonomisi koşulları, gerek ihracat kapasitesindeki düşüş sebebiyle Türkiye işgücü piyasasının şimdikinin çok üzerinde bir performans gösteremeyeceği açık. Dolayısıyla, önümüzdeki aylarda işsizlik oranındaki yatay seyrin yanısıra iş bulma ümidini kaybettiği için işsizlik istatistiklerinin dışına çıkan kişilerin sayısındaki artış da devam edebilir.
Akdenizli işsizler ilk sırada yer alıyor
2014 yılı bölgesel işgücü istatistiklerine bakıldığında iş bulma ümidini yitirenler açısından en yüksek sayının Akdeniz Bölgesi’nde olduğu görülüyor. Akdeniz Bölgesi’ni (136 bin) Güneydoğu Anadolu (94 bin) ve Ortadoğu Anadolu (81 bin) bölgeleri takip ediyor. Sözkonusu eğilimin en düşük olduğu bölgeler ise Orta (16 bin) ve Batı Anadolu (22 bin).
Ümitsizler sosyal yardımlara sığınıyor
Ümidi kırılmış işgücü iş bulamayınca sosyal yardımlara muhtaç hale geliyor. Sosyal yardım almaya başlayan kişiler de ne yazık ki, sosyal yardımlara alışarak yeniden çalışmak istemeyebiliyor.
Yani, bu kişiler başlangıçta ümitleri kırıldığı için iş aramıyor, sosyal yardım almaya başlayınca ise sosyal yardımlara bağımlı hale gelmeye başlayarak işgücü piyasasının dışında kalmayı tercih ediyor. Çünkü herhangi bir işe girdiklerinde sosyal yardımları kesiliyor.
Oysa sosyal güvenlik sistemi içinde esas olan kişilerin çalışması karşılığında sistemden yararlanması.
Sosyal yardım aslında çalışamayacak ve muhtaç durumda olanların yararlanması için var ancak Türkiye’de sosyal koruma ve istihdam arasındaki ilişki zayıf. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre; 2014 yılı itibariyle yaklaşık 3 milyon haneye sosyal yardım yapılmış. Üstelik, sosyal yardım alan her 4 hanenin yaklaşık 3’üne bu yardımlar düzenli olarak giriyor. Bu oran, sosyal yardımın çalışmanın alternatifi haline geldiği şüphesini doğruluyor.
Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/aslinda-4-milyon-issiz-var/ekonomi/ydetay/2047245/default.htm
Adres: Alibeyli Mh. 501 Sk. Saçıkara Plaza No : 13 Kat : 2 Daire : 2 (Toprakkale Dolmuş Durağı Yanı) Merkez/OSMANİYE
Tel : 0328 814 85 09
Fax : 0328 814 85 09
Gsm: 0542 345 38 61
E-Posta: info@erdogansanal.com