Asgari Ücretin Kralı Kapıcılar

Asgari ücretteki artış tüm sektörleri ve işçileri etkiledi. Ancak bazı işçilerin eline geçen net asgari ücret daha yüksek olacak. Kapıcılar da bunlardan birisi.

Asgari ücret 2016 Ocak ayından itibaren brüt 1647 TL oldu. Asgari geçim indirimi hariç tutulduğunda net asgari ücret 1177,46 TL oluyor. Asgari geçim indirimi dahil edilince ise bekar bir işçi için asgari ücret 1300 TL. Asgari ücretin 2016 yılı için işverene maliyeti ise 1935 TL.

Net asgari ücret hesaplanırken brüt asgari ücretten (yani 1647 TL’den) bazı kesintiler yapılıyor. Bu kesintiler; SGK primleri, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi ve damga vergisi şeklinde. Ama her çalışan için aynı kesintiler yapılmıyor. Bunlardan birisi de kapıcılar.

Kapıcıların net ücreti hesaplanırken diğer işçilerden farklı bir yöntem izleniyor. Kapıcıların brüt ücretinden gelir vergisi ve damga vergisi kesilmiyor. Yani sadece SGK primi ve işsizlik sigortası primi kesiliyor. Gelir vergisi işin içine girmeyince dolayısıyla asgari geçim indirimi de söz konusu olmuyor.

Bu şekilde hesaplama yapıldığında asgari ücretli olarak çalışan bir kapıcının eline geçen tutar 1400 TL oluyor. Apartman/site yönetimlerinin bu hususa dikkat etmelerinde fayda var. Ayrıca net asgari ücretin bu şekilde değişmesi işverene olan maliyeti değiştirmiyor. Apartman/site yönetimleri için de asgari ücretin maliyeti 1935 TL.

Maden işçisinin asgari ücreti iki kat
Asgari ücret açısından diğer işçilerden ayrılan bir diğer grup ise maden işçileri. Maden işçilerinin çalışma ve izin süreleri gibi asgari ücret tutarı açısından da avantajları var.
Ancak burada bir sınırlama var ve sadece linyit ve taş kömürü çıkartan işçiler için geçerli. Yani diğer madenleri çıkartan işçiler bu avantajdan faydalanamıyor. Buna göre, linyit ve taşkömürü çıkartılan işyerlerinde asgari ücret normal asgari ücretin 2 katı. Dolayısıyla bir maden işçisi 2016'da asgari geçim indirimi hariç net 2355 TL alacak. Bekâr bir maden işçisi için asgari geçim indirimi dahil asgari ücret tutarı ise 2600 TL.

Evlat edinen kadın doğum borçlanması yapabilir
Soru: Mehmet Bey, ben iki yıl önce bir yaşında bir çocuk evlat edindim. Sonrasında ise herhangi bir yerde çalışmadım. Emeklilik yaşına geldiğimde prim günüm eksik olursa evlat edindiğim için doğum borçlanması yapabilir miyim? (Saliha D.)
Cevap: Saliha Hanım, evlat edindiğiniz için doğum borçlanması yapabilmeniz mümkün. Ama bazı şartların taşınması gerekiyor. Bu şartlar şöyle;

Çocuk, ilk sigortalılık başlangıç tarihinden sonra yani ilk işe giriş tarihinden sonra evlat edinilmiş olmalı.

Borçlanma en fazla 3 çocuk için yapılabildiğinden kadın sigortalının öz çocukları ile birlikte toplam çocuk sayısı dikkate alınıyor.

Evlat edinilen çocuk 2 yaşından küçük olmalı.

Kadın sigortalı borçlanmak istediği sürelerde çalışmamış olmalı.

Askerlik borçlanmasıyla 2019’da emekli olursunuz
Soru: Mehmet Bey, Bağ-Kur girişim 01/04/1993 ve 1469 gün prim ödedim. SSK girişim ise 2001 yılında ve 4198 gün prim ödedim. Doğum tarihim 01/04/1966. Askerlik borçlanmasını ödersem ne zaman emekli olurum? (Abdullah G.)
Cevap: Abdullah Bey, mevcut durumda emeklilik için yaşa takılıyorsunuz. Bu sebeple 54 yaşında yani 1 Nisan 2020'de emekli olmanız mümkün. Eğer askerliğiniz ilk sigortalılık tarihinizden önceyse ve bu süreyi borçlanırsanız emeklilik tarihinizi bir yıl geriye çekmeniz mümkün. Bu durumda 1 Nisan 2019'da emekli olursunuz. Bu sebeple askerlik sürenizi borçlanmanızı tavsiye ederim.

Kaynak: http://www.meydangazetesi.com.tr/asgari-ucretin-krali-kapicilar-makale,2452.html

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları