Bu büyük skandal Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER) otomotiv bayilerine gönderdiği e-posta ile ortaya çıktı. OYDER, gönderdiği bilgi notunda ‘sıfır km’ araçların ÖTV'leri için yeni bir düzenleme geldiğini açıkladı. Düzenlemeyle park sensörü, uzatılmış garanti gibi aksesuarların araç tesliminde alınması halinde araç sahiplerinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kadar ilave vergi ödeyeceği de ifade edildi.
Düzenleme sonrasında 200 liralık bir park sensörünün maliyeti bir anda 400 liraya çıktı. Çünkü ÖTV'nin de KDV'si alındığı için bir anda vergi yükü parça fiyatına yaklaşıyor. Hatta araç yüksek ÖTV diliminde yer alıyorsa parça fiyatını bile geçiyor. Şayet bu aksesuar bir hafta sonra araca takılırsa o zaman ÖTV yükü ortadan kalkıyor.
'PARÇA ELİMİZDE YOK'
Yetkili satıların bu konu hakkında kafaları oldukça karışık. Bu nedenle birçok satış noktası söz konusu uygulama hakkında yorum yapmaktan ve tüketiciye bilgi vermekten kaçınıyor. Bunun yerine bayiler genellikle tüketicilere istenilen aksesuarın ellerinde olmadığını ve bir hafta sonra geleceğini belirtiyor. Böylece araca istenilen aksesuarlar da sonradan takılarak vergi yükü ortadan kaldırılıyor. Şikâyetlerden ve buna bağlı olarak gelecek cezalardan korkan yetkili satıcılar araçları showroom'lardan aksesuarlar takılı olarak terk ettirmek istemiyorlar.
KONUŞMAYA ÇEKİNİYORLAR
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz markalar ise ağızbirliği etmişcesine yorum yapmaktan çekindi. Söz konusu değişikliği sorduğumuz yerli ve yabancı markaların sözcüleri konu ÖTV olunca sessiz kalmayı tercih etti.
500 BİN ARAÇ SAHİBİNİ VURACAK
Bu yıl Türkiye’de 900-950 bin adet araç satılması öngörülüyor. Binek otomobil satışlarının ise 700-750 bin bandında gerçekleşmesi bekleniyor. Ocak- Nisan’da 265 bin araç satıldı. Yeni tebliğ sonrasında yaklaşık 500 bin aracın bu kapsama gireceği tahmin ediliyor.
Bu araçlara koltuk kaplama, park sensörü veya uzatılmış garanti alacağını düşünürsek ortalama 200 liradan toplamda 100 milyon liralık bir ÖTV'den bahsetmek mümkün. Kimi araç sahibinin aracına birkaç aksesuar alması veya otomobilinin yüzde 45 değil de yüzde 90 veya yüzde 145'lik vergi diliminde yer alması durumunda bu rakam 120 milyon lirayı geçiyor. Sonuçta hükümet bu değişikliği vergi gelirlerini artırmak için yapmış olsa da hukuki boşlukları iyi araştıran bayiler sayesinde hedeflenen vergi gelirine ulaşılması zor görünüyor. Yani bu tebliğ ile olan aracını aldıktan sonra yeniden bayiye gitmek zorunda kalan nihai tüketiciye oluyor.
Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta,