Son günlerde yazılı,görsel medya da ,her önüne gelen borçlanma da süre azaldı,asgari ücret artacak, borçlanma yapın diyerek, köşelerini doldurma telaşında olduklarını görmekteyiz.
Sosyal Güvenlik alanında araştırmadan yada bilinçsizce yazan kişiler son günlerde oldukça çoğaldı.
Yazılarınızı yazmadan önce akademik anlam da araştırın yada bu işi bilen duayen üstatlarla birlikte hareket ediniz.(Her zaman bu şekilde araştırmayı tavsiye ederim.)
Borçlanma ile ilgili,5510/41.Maddesine,Yönetmeliğe ve Genelgelere hakim olarak ,bu konularda örnekli hakemli dergilerde yazılar yazan kişilerin görüşlerine itibar etmenizi şiddetle tavsiye ederim.
‘’Bugünlerde hemen her basın yayın organında, sitemiz de dahil internet sitelerinde haklı bir uyarı yer alıyor. 4/1-a (SSK) sigortalılığı, 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılığı kapsamında yurtdışı, doğum veya askerlik gibi geçmişe dönük hizmet borçlanması yapacak olanlar için borçlanma rakamlarında meydana gelmesi beklenen yüzde 30’luk zam ile ilgili idi’’ bu uyarı diyerek yazısına giriş yapıyor.
1/10/2008 öncesi iştirakçi olunan Emekli Sandığı için yapılacak borçlanmalarda asgari ücrete bağlı bir zam söz konusu değil ise de bu kapsamdakiler için de borçlanmanın ne getirip götüreceği Emekli Sandığı mevzuatına da hakim biri tarafından el atılmasını gerektirir bir durum arz ediyor.
O halde ezbere değil,bilinçli bir borçlanma lehinize hükümler doğuracaktır.
Özellikle 5510/41 Maddesine göre borçlanma yapacak olan SSK ve Bağ-Kur'lular Ekim 2008 öncesi dönemleri satın alırken,borçlanma ödemelerini güncel değerden yapacak,geçmişi satın alarak geçmiş gün primleri ve Bağ-Kur Basamakları(Ekim 2008 öncesi) buna göre işlem yapılacaktır.
2829 sayılı Kanuna göre Hizmet Birleştirilmesi yapanlarda son 7 yılın ortalamasına göre de emekli olacağı kurumlar belirlenecektir.(Uzun süreli borçlanma yapılan Yurtdışı ve 3 Çocuğa kadar Doğum Borçlanması/Yurt Dışı Borçlanma).
Borçlanmanın hangi statüye tabi olarak yapılacağını da 5510/41 Maddesine göre bilmek gerekir.
BASİT FAKAT GETİRİSİ FARKLI Borçlanma yapılması basit, fakat sonuçları büyük zarar veya kâra neden olabilecek bir işlem türüdür.
Borçlanmanın hangi tarihler için ne kadarlık bir rakamdan yapılması gerektiği bundan çok daha fazla önemli bulunuyor.
SSK BORÇLANMA YAPANLAR YILLARA GÖRE PRİM ARTIŞ ORANLARINI BİLMEZSE 05/11/2015 Tarihli yazımda tablo ile yıllara göre SSK Prim oranlarını siz okurlarımızla paylaşmıştık. http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8058
Özellikle SSK çalışanların emekli aylık hesaplarında 3 Dönem kuralına hakim olan bir Sosyal Güvenlik uzmanı tabloya eline aldığında olası boşlukları borçlanma ile doldurma esnasında ,sigortalının SPEK hareket ederek üst gösterge yada alt göstergeye göre,hatta yıllara göre prim artış seyrini dikkate alarak çeşitli versiyonlarda emekli aylığı hesaplayarak kişinin ödeme gücüne göre bir emekli aylığı belirleyebilecektir.
Örnek: Askerden sonra ilk defa 1/10/2000 tarihinde SSK statüsünden sigortalı olmuş.20 ay askerlik borçlanması olan Veli bey bu süreyi borçlanarak sigortalılık süresi 01/02/1999 gitmiştir.
Borçlanmayı 1/10/2008 sonrası yaptığı için maaş hesaplamasında gösterge tablosuna bakılarak ortalaması tayin edilecek,asgari ücrete göre borçlanmış ise.
Diğer yılların çalışması 2000-2008/Eylül,2008/Ekim ve sonrası olmak üzere Alt sınır aylık kontrolleri ile birlikte emekli aylığı tayin edilecektir.
Bu konuda sıkıntı yaşamamak adına,elbette elinizi çabuk tutun,gelecek asgari ücret zammında etkilenmemek adına bu işleri bilen SOSYAL GÜVENLİK UZMANINDAN destek alınız.
“Borçlanmayı en verimli koşullarda gerçekleştirme amacı” güme gitmesin.
Bu nedenlerle yurtdışı borçlanmasına , doğum , askerlik ve 5510/41 Maddeye göre borçlanmalara da bu gözle bakmamız gerekir diye düşünüyorum.
Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta,