Okurum Sevilay Budinli Söz soruyor: “Bir devlet okulunda öğretmenim. Aile Yardımı Ödeneği ile ilgili yazınızı okudum. Ancak tereddütte kaldığım bir konu var. 4 Aralık 2007 tarih ve 26720 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Gelir Vergisi Tebliği 6 ncı maddesinde emekli olan eş çalışmayan eş olarak değerlendirir” denilmektedir. Bu durumda emekli olan eşim sebebiyle eş yardımı alabilir miyim?“
Aile yardımı ödeneği ve asgari geçim indirimi memurlar için geçerli ve önemli iki hak. Asgari geçim indirimi kamuda olsun özel sektörde olsun tüm hizmet çalışanları ilgilendiren ve 2007 yılına kadar vergi iadesi uygulaması yerine geçen bir hak. Buna karşın aile yardımı ödeneği memurlar, sözleşmeli personel ve geçici personele yine aile durumlarına göre ödenen bir başka hak oluyor.
Her ikisinde de eş ve çocuklar belli şartlar dahilinde kapsama girerken her iki uygulamanın faydalanma kriterleri farklı bulunuyor.
Asgari geçim indirimi (AGİ) alacak çalışanların eşleri için bu haktan yararlanmaları sadece eşlerin ücretli çalışan olmamasına bağlı bulunuyor. Bu bağlamda çalışan örneğin emekli aylığı alan eşi için AGİ alabiliyor. Çocuklar için AGİ 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olmaları şartına bağlı bulunuyor.
Oysa aile yardımı uygulamasında eş için aile yardımından yararlanabilmek için eşin hem çalışan hem de emekli aylığı alan durumunda olmaması gerekiyor. Yine erkek çocuklar için aile yardımından yararlanılabilmesi, çocukların 25 yaşını doldurmamış ve çalışmıyor olmasına bağlı bulunuyor. Kız çocukları ise evli olmamaları ve çalışmıyor olmaları koşuluyla 25 yaşından büyük iseler bile aile yardımı ödeneğine konu olabiliyorlar. Çalışamayacak derecede malûl çocuklar için yaş ve cinsiyet sınırı olmadan aile yardımı ödenmeye devam edilebiliyor. Öğrenimi devam eden çocuklar için sadece yaz dönemindeki çalışmalar aile yardımı ödeneği alınmasına engel olmuyor. Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklardan dolayı aile yardımı ödeneği daha önce alınamazken 2014 yılından beri alınabiliyor.
Yani okurumun memurhaber.com sitesinden okuduğunu belirttiği yazımız aile yardımı ödeneği iken bahsettiği gelir vergisi genel tebliği asgari geçim indirimi ile ilgili bulunuyor. Dolayısıyla bahse konu genel tebliğde de belirtildiği üzere emekli aylığı alan eşten dolayı asgari geçim indiriminden faydalanmak mümkün iken aile yardımı ödeneğinde emekli aylığı alan eşten dolayı ödenek almak 657 sayılı Kanunun 202 nci maddesine göre mümkün bulunmuyor.
Zira 657 sayılı Kanunu 202 nci maddesinde açıkça "Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500 (Bütçe Kanunu gereği 2134 olarak uygulanıyor) , çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. " hükmü bulunuyor.
Madde metninden eş için aile yardımı ödeneği verilmesi için bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almamak şart olduğu için memur emekli durumundaki eşi için aile yardımı ödeneği alamıyor.
Bir Soru-Bir Cevap
1969 doğumlu bayanım. 08.05.1988 SSK girişim. Aralıklı olarak toplam 1085 SSK günüm var. Çalışmadığım 1991 yılında doğum yaptım ve 1995 yılından bu yana 657 sayılı Kanuna tabi memur olarak çalışmaktayım. SSK günlerimi Emekli Sandığı’na devretmiştim. Simdi doğum borçlanması yaparak erken emekli olabilir miyim? Binnur Büyükkayıkçı
Öncesinde sigortalılığınız bulunduğu için doğum borçlanması yapmanız mümkün. Yapacağınız doğum borçlanmasının emeklilik yaşınızı düşüreceği de bir vakıa. Fakat yalnızca çocuğunuzun iki yaşını doldurmasına kadar geçen süredeki prim ödenmemiş süreleri borçlanabilirsiniz. Memuriyet başlangıcınızı ve hizmetlerinizi net olarak vermemişsiniz. Bu nedenle tam emeklilik yaşınızı belirtemeyeceğim ama halen 4/1-c sigortalılığınız devam ettiği için başvuracağınız yer Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı olacaktır. Belirtmeliyim ki SSK günlerinizi intibak ettirmiş olabilirsiniz ama bu günler emekli aylığı bağlanmadan devredilmiş olamaz. Dolayısıyla doğum borçlanmasıyla emekliliğinize engel de olamaz.
Kaynak: http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8091
Adres: Alibeyli Mh. 501 Sk. Saçıkara Plaza No : 13 Kat : 2 Daire : 2 (Toprakkale Dolmuş Durağı Yanı) Merkez/OSMANİYE
Tel : 0328 814 85 09
Fax : 0328 814 85 09
Gsm: 0542 345 38 61
E-Posta: info@erdogansanal.com