(4-b) Primlerine Teşvik Yok Mu?

Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerin gözde vaadi asgari ücrettir.

Öncelikle muhalefet partileri vaat ettiği rakamlara olumlu tepkiler alınca ve bu vaatlerini tekrarlanan seçimde de devam ettirince, iktidar partisi de asgari ücret konusunda bir vaat verdi. Seçimleri de kazanınca herkesin gözü kulağı o vaadin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine çevrildi. Asıl sorun o vaadin gerçekleşmesi ile başladı. İşçi kesimi gayet mutlu, ancak işveren kesimi ise tedirgindi ve halen o tedirginliği devam etmektedir. Her ne kadar 110 TL primlere teşvik getirilse de işverenin sadece asgari ücretli işçisi yok tabii ki. Bu bağlamda TBMM’de görüşülmekte olan tasarıya bir madde eklenerek 2015 yılında brüt olarak 2.550 TL’ye kadar maaş alan işçilerin faydalanması sağlandı. 110 TL olan teşvik rakamı da 100 TL’ye indirilmiş olarak bu 2 düzenleme yapıldı. Ve rakam düşürülerek biraz daha fazla işçinin bu teşvik rakamından faydalanması sağlanacak.
Prim desteği nefes aldırır

İşverenin, küçük esnafın diğer bir beklentisi de eski adı Bağ-Kur (4-b) primlerine yüzde 30 gelen zamdan etkilenerek aylık 568.22 TL olması. Bu zam küçük esnafı epey etkiler ve geçen yıl yapılan yapılandırma taksitlerini ödese bile aylık primlerini ödeyemeyecektir. Bu da yapılandırmanın iptaline neden olacak ve tekrar geçen yıla benzer bir 12 ay ve üzeri borçların silinmesini ile ilgili bir düzenleme beklentisi içine girilir. Ancak esnafın bu ödeme tablosunu bozmayacak şekilde 4-a primlerine yapılan 1 yıllığına bile olsa bir teşvik verilirse, rahat bir nefes alarak ödeme dengeleri bozulmadan ticari hayatlarına devam ederler.

Her ne kadar 30.06.2016 tarihine kadar 4-b prim borcu ve GSS prim borçları olsa dahi tüm kamu hastaneleri yani Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ve devlet üniversitelerinde her türlü muayene ve tedavileri yapılsa da, 01.07.2016 tarihinden itibaren parası olmayanın, borcu olanların hiçbir sağlık hizmeti alamayacağından yeni bir 12 ay ve üzeri borç silme beklentisi oluşacaktır. Bu konuda esnaf odaları ve konfederasyonların mecliste görüşülmekte olan torba yasasına bir madde ekleterek bu sorunu kolay bir şekilde çözebilirler ve esnafın üzerindeki bu yükte kalkmış olur.    

50 YAŞINDA

5375 GÜN İLE EMEKLİ OLUR
ELİF YILMAZ
Babam için bir soru soracaktım. Babamın doğum tarihi 14.03.1973, işe giriş tarihi 04.05.1988. SSK’lı başlayıp SSK’lı bitirdi. Ne zaman emekli olabilir?
Elif hanım, babanız 04.05.1988 SSK başlangıcı ile 25 yıl 50 yaş 5375 gün ile 14.03.2023 yılında emekli olur.

SGDP KESİNTİSİ

HALEN YÜRÜRLÜKTEDİR

ŞENER SARIGÜL
Mustafa bey, sizi ilgiyle takip ediyorum. Size 2 sorum olacak. Emekliyim ve halen tasfiye halinde olan limited şirket ortağıyım. 1- Hükümet SGDP’yi kaldırdı mı? 2-2010’dan itibaren bu şirket tasfiye halinde, işçisi yok, fatura kesmiyor. Maaşımdan kesilen SGDP kesintimi SGK’dan geri alabilir miyim?
Şener bey, ilk sorunuzun cevabı olarak, SGDP’nin kaldırılması ile alakalı şu ana kadar çıkmış bir kanun yok. Ancak TBMM’de görüşülmekte olan bir torba yasa tasarısı olmakta olup bu kanunlaştığı zaman SGDP kesintileri de son bulacak. Ocak ayına kadar Resmi Gazete’de yayınlanırsa bu kanun Şubat maaşlarında kesinti olmayacaktır. Eğer Şubat ayında Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girerse bu kanun, Mart ayı maaşlarından itibaren kesinti kalkacaktır.

İkinci sorunuza cevap olarak; Tasfiyeye girmiş limited şirketlerin ortakları tasfiyenin ticaret sicilinde tescil edildiğinden itibaren 10 gün içerisinde SGK’ya müracaat etmesi gerekmekte olup, bu şekilde müracaat edenlerin emekli aylıklarından SGDP kesinti olmayacaktır. Siz de bugüne kadar tescile ait gazeteyi SGK’ya vermemişseniz bir an önce vermeniz gerekmektedir. Kesilen aylıklarınızı yazılı olarak müracaat ederek SGK’dan alabilirsiniz.

Kaynak: http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/BAG-KUR_4-b_PRIMLERINE_TESVIK_YOK_MU/27821#.VpYhMfmLTIU

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları