İşverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almak ve işçilerini kazalara karşı korumak için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorundalar. Ayrıca işyerinde 10 veya daha fazla işçi varsa bir de yardımcı sağlık personeli bulundurmaları gerekiyor.
Eğer çalışanları arasında uzman veya hekim yoksa işverenler bu hizmetleri ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden satın alabiliyorlar. Yani her halükârda işveren uzman ve hekim çalıştırmak ve belli bir maliyete katlanmak zorunda kalıyor.
Burada hemen belirtelim ki genel olarak işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu başladı. Ancak söz konusu yükümlülük 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan özel sektör işyerleri ile kamu işyerlerinde 1 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak.
İşveren muayene ve tetkik yapamaz
10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde işverenin veya işveren vekilinin Çalışma Bakanlığı’nın belirlediği eğitimi başarıyla tamamlaması iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili her şeyi yapabileceği anlamına gelmiyor.
Öyle ki bazı yükümlülükler gerçekten uzmanlık gerektiriyor ve kısa bir eğitimle bunların gerçekleştirilmesi mümkün değil. İşveren ve işveren vekilleri eğitim alsalar bile işçilerin işe giriş ve periyodik muayeneleri ile tetkiklerini yapamayacaklar. Bu hizmetler, işyeri hekimlerinden alınabileceği gibi kamu sağlık hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilecek. Ayrıca işverenler ve işveren vekilleri, işyerinde yapılması gereken ölçümleri de kendileri yapamayacaklar. Bu ölçümler Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilecek.
İşverenler eğitim için para ödeyecek
10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde işveren veya işveren vekilleri 16 saatlik bir eğitimle iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek ve uzman ile hekim çalıştırmak zorunda kalmayacaklar. İşverenler ve işveren vekilleri eğitimde, iş güvenliği mevzuatı, güvenlik kültürü, risk değerlendirmesi, iş kazaları, korunma yöntemleri, acil durumlar ve ilk yardım konularında eğitim görecekler. 16 saatlik eğitimde tüm bu konuların nasıl yetiştirileceği ise ayrı bir soru işareti.
Eğitimler; açıköğretim sistemi ile eğitim vermede yetkin, her ilde sınav merkezi, büro ve akademik danışmanlık hizmetleri bulunan üniversitelerce verilecek.
Eğitim sonunda yapılacak sınavdan 50 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak ve başarılı olanlara eğitimi tamamlama belgesi verilecek.
Eğitim alan ve eğitimi başarıyla tamamlayan işveren veya işveren vekili, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmek için işçi başına aylık en az 10 dakika ayırmak zorunda kalacak. Hemen belirtelim ki söz konusu eğitim bedava olmayacak. Eğitim, sınav ve belgelendirmeyi kapsayan ücret en fazla net asgari ücretin üçte biri kadar olacak. Yani 2015’in ikinci yarısı için en fazla 334 TL ödenecek.
Küçük işverenler eğitime
Durum böyleyken geçen yıl 6552 sayılı torba yasa ile bazı işyerlerine bu konuda önemli bir kolaylık getirildi. Getirilen düzenleme ile 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için bazı şartlarla iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu tamamen kaldırıldı.
Bu işyerlerinde işveren veya işveren vekili Çalışma Bakanlığı’nın ilan ettiği eğitimi tamamlar ve sınavda da başarılı olursa iş güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecekler. Yani iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorunda kalmayacaklar. Bu da işyerleri için önemli bir maliyet azalışını sağlayacak. Dolayısıyla büro işyerleri gibi iş kazası olma ihtimalinin az olduğu az tehlikeli işyerlerinde böyle bir imkân söz konusu. İnşaat, maden gibi tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde bu kolaylık yok.
Kaynak: http://www.meydangazetesi.com.tr/isverenler-16-saatlik-egitim-ile-uzman-olacak-makale,790.html
Adres: Alibeyli Mh. 501 Sk. Saçıkara Plaza No : 13 Kat : 2 Daire : 2 (Toprakkale Dolmuş Durağı Yanı) Merkez/OSMANİYE
Tel : 0328 814 85 09
Fax : 0328 814 85 09
Gsm: 0542 345 38 61
E-Posta: info@erdogansanal.com