Vergi yoklamasının her zaman yapılabileceği ve yoklamanın ne zaman yapılacağının ilgiliye bildirilmeyeceği de göz önünde bulundurularak vergi yoklama tutanaklarında yer alan bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna da bildirileceği, dolayısıyla mükelleflerin Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak bildirimlerde bu tutanaklarda yer alan bilgileri göz önünde bulundurmaları yerinde olacaktır.Geçtiğimiz yıllarda, vergi dairelerine bildirildiği halde, Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeyen çalışanlardan dolayı çok sayıda mükellefin idari para cezası ödemek durumunda kaldığı, hatta kayıt dışı sigortalı çalıştırma fiilinden dolayı bu mükelleflerin prim teşviklerinden de bir yıl süreyle yararlanmalarının önüne geçildiği unutulmamalıdır.
10’DAN AZ İŞÇİSİ OLUP DA AZ TEHLİKELİ İŞ SINIFINDA YER ALAN MÜKELLEFLER İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT
(Hatta bu sertifika ileride iş yeri açmak isteyenler için de yararlı olacaktır)
SON BAŞVURU TARİHİ 15/01/2016
(Eğer işyerinizde çalışan işçi sayısı 10’un altında ve işyeriniz AZ TEHLİKELİ sınıfta ise, iş güvenliği için firmalara para vermeden kendinizin bu işi yapabilmesi için size önemli bir fırsat duyurusu yapıyorum.)
İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programı
Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 9 Ekim 2015 tarihinde İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu kapsamda hazırlanan İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecektir. İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programı 29.06.2015 tarih ve 29401 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “İşyerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği mlhHizmetlerine İlişkin” Yönetmeliğe dayanmaktadır. Söz konusu Yönetmelikle; ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmektedir.
Anadolu Üniversitesince yürütülen bu sertifika programıyla, ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerindeki işveren veya işveren vekillerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunumuna ilişkin eğitim verilmesi ve bu eğitimin sertifikalandırılması amaçlanmaktadır. Böylece Yönetmelikteki amaç gerçekleşecek ve söz konusu işveren veya işveren vekilleri kendi işyerlerinde bu hizmetleri kendileri yürütebileceklerdir.
Hedef Kitle
Sertifika programının temel hedef kitlesi hâlihazırda ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerindeki işveren veya işveren vekilleridir. Ancak gelecekte bu konumda olabilecek kişiler de programa katılarak sertifika alabilecek ve daha sonra belirtilen kapsamdaki işyerlerinde işveren veya işveren vekili olma durumlarında işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebileceklerdir.
Ayrıca bu alana merak duyan lise mezunu 18 yaşından büyük herkes programa katılarak eğitim alabilir.
Sertifika programı kapsamında bir ders kitabı hazırlanmış olup ders kitabında işlenen konular şöyledir:
İş sağlığı ve güvenliğine genel bakış ve güvenlik kültürü
Ulusal iş sağlığı ve güvenliği sistemi
İş sağlığı ve güvenliği yaklaşımı mlh
İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı
İşveren tarafından yürütülecek iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri
İş kazası ve meslek hastalığı kavramı ve getirdiği maliyetler
İş kazası ve meslek hastalıklarının bildirimi ve hukuki sonuçları
İş sağlığı ve güvenliğinde risk faktörleri (1) (2) (3)
İş sağlığı güvenliğinde bireysel ve organizasyonel faktörler
İş sağlığı ve güvenliğinde tutulması gereken kayıtlar
Başvurular internet ortamında 28 Aralık 2015 – 15 Ocak 2016 tarihleri arasında internetten yapılacaktır.http://esertifika.anadolu.edu.tr/Basvuru.htm Kayıt bedeli 250 TL’dir.
Ders kitabı 15 Şubat 2016 tarihinden itibaren 81 ildeki Açıköğretim Fakültesi Bürolarından temin edilecektir. Sınav 7 Mayıs 2016 tarihinde belirli merkezlerde yapılacaktır. Başvuru sırasında adaylar sınav merkezini tercih edebilirler.
Saygılarımla
Kaynak :Melih ÖZAN
info@melihozan.com
Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta,