Bağkur’a prim ödemesi olduğu ve son 1260 gün primi SSK’ya ödeyerek SSK’dan emekli olmak istediği anlaşılıyor. Doğum borçlanmasıyla kazanılan günler, doğum sonrasındaki iki yıla eklendiğinde son 1260 gün hesabına girmez. Dolayısıyla annenizin son 1260 gün primini sigortalı bir işte çalışarak ödemesi lazım. Ancak, annenizin Bağkur’a prim ödemesi yoksa yani son yedi yıl hesabını tutturmak için SSK’ya prim ödemiyorsa, doğum borçlanması yaparak primini tamamlayabilir.
Gelirleri artıracak, vergide adaleti sağlayacak önemli bir adım atılıyor. Vergi Denetim Kurulu (VDK), gizli patronların peşine düşüyor. Çaycı, şoför, muhasebe görevlisi olmasına rağmen işletme sahibi görünenlerin yerine gerçek patronlar takip edilecek. Vergi denetim programlarının önceliğinde elde ettiği geliri gizlemek, yurt dışına kaçırmak veya cezai yaptırımdan kurtulmak için şirketini yanında çalıştığı kişiler üzerine devreden işadamlarının incelenmesi yer alıyor. Asıl işi çaycılık, şoför ve muhasebeci olmasına rağmen çok sayıda kişi bir şirketin sahibi olarak görünebiliyor
"1 Ocak - 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için takip eden yılın mart ayının 1. gününden 25. günü akşamına kadar beyannamelerin verilmesi gerekir. Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilir. Bu da 27 Mart'a denk geliyor." dedi.
Kolçak, kira gelirlerinde 2016 yılı için istisna oranlarının konutta 3 bin 800 TL, iş yerinde ise 30 bin TL olduğu bilgisini verdi.
31.12.2017’ye kadar geçerli olacak uygulama gereği 1.Şubat.2017’den itibaren özel sektör işverenleri tarafından İŞKUR’a kayıtlı olup da halen işsiz olup işe alınanların; işe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen aylık prim hizmet belgelerinde veya muhtasar beyanname ile prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında bulunmaları ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olmaları kaydıyla işe alındıkları tarihten itibaren 31.12.2017’ye kadar geçerli olmak üzere sigortalının aylık prim ödeme gün sayısının 22.22 TL ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödeyecekleri sigorta hisseleri dahil tüm primlerin-den mahsup edilmek suretiyle işverene destek ödemesi yapılacak ve destek tutarı işsizlik fonundan karşılanacak yani ödenecek.
Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta,